Egy beázás és a Lapos föld elmélet

REFLECTED LIGH c34d07c4 7591 4041 9439 ece12f35aa43

A lapos víz titka

Lajos Úr, a szenvedélyes laposföld-hívő, és önmagát alternatív kvantum-csillagászként aposztrofáló belvárosi lakos egy nap rémülten ébredt. A plafonról vízcsöppek hullottak az ágyára, mintha egy kisebb vízesés próbált volna betörni a hálószobájába.
„Hát persze!” — gondolta — „Ez is annak a nyomorult kerekföld-teóriának a következménye. Nyilván a felettem lakók elhitték ezt a hazugságot, és most a víz a gömb alakú földnek megfelelő módon kialakított vezetékben lelfelé csorogva találta meg az utat hozzám! Még szerencse, hogy én tudom az igazat.”

Telefonált is azonnal a közös képviselőnek, aki edzett volt az abszurd panaszok kezelésében.

Lajos: Itt valami katasztrófa van! A plafonomról csöpög a víz! Ez biztos a gömbföldes átok miatt van!

– Közös képviselő: (próbál nyugodt maradni) Lajos Úr, nyugalom. Csak valószínűleg a felső lakásban van valami gond a vízvezetékkel.

– Lajos: (összeesküvés-elmélettel) Hát persze, hogy van! A víz nem akar felfelé csorogni, ez az egész kerekföldes hazugság megzavarta! A Föld lapos, János, de a víz most bosszút áll!

K.K.: (mély levegőt vesz) Értem, Lajos Úr. Akkor most küldök egy vízszerelőt, aki szakértő a… lapos beázások kezelésében. Csak maradj nyugodtan a „peremén” a dolgoknak, jó?

Ezután a közös képviselő némi aggodalommal hívta fel megszokott szerelőjét.
A vízszerelő, Levente, egy fáradt és emiatt cseppet sem türelmes figura, akinek mindig sok a munkája és nem szereti a felesleges és ostoba dolgokat.

K.k: Levente, van egy kis probléma az egyik lakásban, beázásról van szó. Azonban, van egy apróbb… hát, mondjuk úgy, sajátos nézőpontja a tulajnak.

– Levente: (gúnyosan) Mondjad most éppen mi a szitu? Szellemek vannak a wc tartályban? Énekel a konyhai csap: Vagy már megint valami „lapos” dologról van szó?

– K.k: (elnyom egy nevetést) Pontosan. Lajos Úr teljesen biztos benne, hogy a beázás a Föld gömbölyűsége miatt van, és úgy véli, a víz egyszerűen nem bírja már ezt a gravitációs bohózatot.

– L: (iróniával) Nos, ez az eset legalább nem túl „mély” problémát jelent. Felkészülök az alternatív geometriára, hozom a lapos-vízszintmérőmet és a dimenziócsavarkulcsot is.

Ezek után érkezett meg a mester helyszínre. Mielőtt még bármit is mondhatott volna, Lajos Úr az ajtóban nekiesett:

Nézd meg kedves mester, itt ez a borzalom! Ez az elcseszett kerek föld az oka mindennek! Azok odafent hisznek ebben a sületlenségben, és tessék, itt az eredménye! Csorog felém a víz!

Mesterünk nem volt az a típus, aki kedvesen rámutat a tévedésekre. Inkább felült a vonatra.

Persze, Lajos Úr, nyilvánvalóan azért ázik be a lakás, mert a föld kerek. Sőt, ha jobban belegondolok, biztos a gravitáció az oka, nem? Ha a föld lapos lenne, csak úgy elszállna a víz a világ peremén, és nem lenne beázás sehol! De sajnos a víz jobban kedveli a kényelmes ágyak matracát, mint az a fránya perem, ugye?

Lajos Úr bőszen bólogatott. Levente pedig, miközben a plafont vizsgálta, folytatta:

De tudja mit? Ne aggódjon, van egy spéci laposföldes szerszámom! Ezzel beállítom a társasház laposföldet metsző síkját, és többé egy csepp víz se fog lefelé esni, csak szépen oldalra került. Aztán meglátjuk, mi lesz.

A vízszerelő nekiállt dolgozni, de közben folyamatosan ironizált. Lajos Úr meg volt győződve róla, hogy Levente végre egy értelmes szakember, aki átlát a kerekföldes összeesküvésen.

Eközben a közös képviselő, végül visszatért ellenőrizni a munkát. Levente, miután befejezte a javítást, a kezelőhöz fordult:

Na, megoldottam a problémát. Most már minden vízcsepp tudja, hogy csak laposan, szépen oldalirányban haladhat tovább. Garantáltan nem lesz több beázás, csak legfeljebb egy kis oldaláztatás.

Lajos Úr elégedetten bólintott, hiszen megerősítést nyert a világképe, míg a sokat látott közös képviselő alig tudta visszatartani a nevetést, ahogy Levente zsebre tette a szerszámait, és kisétált a lakásból.

Lajos Úr, biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz — mondta Levente, és a legnagyobb önuralommal elfojtott egy kuncogást. — De ha mégis bármi furcsát tapasztal, hívjon fel nyugodtan, és szívesen segítek… újra kiegyenlíteni a dolgokat.

Lajos Úr boldogan zárta be az ajtót, miközben képviselő és a szerelő a folyosón kitörtek az addig elfojtott nevetésben. Végül is, valahogy mindenkinek igaza lett.

Forms of light 07152084 d3b2 47ea 9041 0f01491a8e53 REFLECTED LIGH 0740d6cf 8c7a 494b a573 0fac98892cdc