Korrupció a Társasházban: Hogyan Okozhat Anyagi Kárt a Számvizsgáló Bizottság?

Open mouth a 554dbc69 6945 49bf a6ec 7951545f9492

Kellemetlen, abszolút nemkivánatos és némiképpen frusztráló téma következik. Ám ez a téma is része a társasházkezelésnek, része a közös képviselő életének. Mivel pedig a pozitívumok mellett a negatívumok is velünk vannak a mindennapokban, úgy korrekt ha beszélünk zavarba ejtő témáról is.
Miről is van szó konkrétan? A közös képviselő és a számvizsgáló bizottság közti „rejtélyes”
és átláthatatlan ügyekről. Nevezzük nevén a gyereket: megkérdezte tőlem egy lehetséges partnerünk, hogy mik azok a jelek amikből tudható, hogy a társasházat meglopják azok akiknek vezetni kéne a házat. Rém kellemetlen téma, mindig felbosszant ha ilyenről hallok. Ám kötelességemnek éreztem válaszolni. A válaszokat pedig most közkinccsé teszem, remélve segíthet majd azoknak akik bajba kerültek.

 1. Hiányos vagy hiányzó dokumentáció: Ha a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság nem tudja bemutatni a pénzügyi kimutatásokat, számlákat, szerződéseket és egyéb releváns dokumentumokat, az gyanúra adhat okot.

 2. Átláthatatlan pénzügyi tranzakciók: Gyakori, nagy összegű, részletes magyarázat nélküli pénzmozgások a társasház számláján, amelyeket a számvizsgáló bizottság nem kifogásol vagy vizsgál.

 3. Szokatlanul magas karbantartási és javítási költségek: Ha a társasházra fordított költségek jelentősen meghaladják a várhatót, különösen, ha nincs megfelelő indoklás és dokumentáció, az a korrupció jele lehet.

 4. Elhúzódó vagy alacsony minőségű munkálatok: Ha a társasházban végzett munkálatok lassan haladnak vagy gyenge minőségűek, de a kifizetések időben és teljes összegben megtörténnek, az csalásra utalhat.

 5. Kapcsolatok hiánya a társasház lakóival: Ha a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság tagjai nem kommunikálnak megfelelően a lakókkal, kerülik a kérdéseket, vagy nem tartanak rendszeres lakógyűléseket, az problémákat jelezhet.

 6. Visszatérő szerződések ugyanazon szolgáltatókkal: Ha a társasház mindig ugyanazokkal a szolgáltatókkal köt szerződéseket, különösen, ha ezek a szolgáltatások drágák vagy nem kielégítőek, az összejátszásra utalhat.

 7. Számvizsgáló bizottság passzivitása: Ha a számvizsgáló bizottság nem végzi el rendesen az ellenőrzési feladatait, nem hívja fel a figyelmet a problémákra, vagy nem tesz javaslatokat a pénzügyi helyzet javítására, az gyanús lehet.

 8. Magas közös költségek: Ha a társasház közös költségei indokolatlanul magasak, és nincs átlátható magyarázat arra, hogy miért szükséges ilyen magas összegeket beszedni, az pénzügyi visszaélésekre utalhat.

 9. Hiányzó vagy késleltetett éves beszámolók: Ha az éves pénzügyi beszámolók hiányoznak vagy jelentős késéssel készülnek el, az átláthatóság hiányára és esetleges visszaélésekre utalhat.

 10. Közös képviselő és számvizsgáló bizottság tagjai közötti személyes kapcsolatok: Ha kiderül, hogy a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság tagjai közeli barátok, rokonok vagy üzleti partnerek, az összejátszás gyanúját keltheti.

 11. Befektetések és tartalékok kezelése: Ha a társasház tartalékai vagy befektetései szokatlanul alacsony hozamot hoznak, vagy nem követhető, hogyan és hová lettek befektetve, az gyanús lehet.

  dirty big condo a471a5b5 1264 4875 b8f8 eec9ee9d8f49 false documents 68e23a78 116c 4bb6 a62a e7f124a364b5 Lack of relatio fcfd59e9 f844 4ca5 99ef 50778a690c67 Non transparent 56385d5c b98c 4dcf a047 f26cafe7a2fe bad renovation 35bb9685 056a 4c91 888f 80e0e14f158d Missing or dela 1df25ce3 4c61 4615 a6f3 07caf823b9e7

Arc a cég mögött avagy bemutatkozik vezérigazgatónk

60595212 648205605640895 5139933160083030016 n

Az ügyfelek és partnerek számára rendkívül fontos, hogy lássák az „arcot a cég mögött”, és tudják, ki a cég vezetője, mert ez számos előnyt hordoz magában.

Először is, a személyes kapcsolat kialakítása növeli a bizalmat, ami ugye minden kapcsolat alapja. Az emberek könnyebben kötődnek egy másik emberhez, mint egy arctalan logóhoz. Amikor tudják, ki áll a vállalat mögött, megbízhatóbbnak és korrektebbnek érzik azt.

Másodszor, az arc megmutatása emberközelibbé teszi a céget. Az ügyfelek és partnerek szívesebben lépnek kapcsolatba olyan vállalattal, amelynek vezetője nyitott, megközelíthető, és akivel azonosulni tudnak. Ez erősíti a lojalitást és elköteleződést.

Harmadszor, a vezető személyisége és értékrendje tükrözheti a cég kultúráját és céljait. Ha a cégvezető elismert szakember, és láthatóan elkötelezett a cég értékei mellett, az vonzóbbá teheti a vállalatot a potenciális ügyfelek és partnerek számára.

A fentiek fényében, kérem engedjétek meg, hogy egy kicsit mélyebben bemutatkozzam. Bakonyi Árpád vagyok,a REM189 ZRT. alapítója és vezérigazgatója, és nagyrészt életemet az üzleti világban és az ingatlanok területén töltöttem. Mielőtt az ingatlanüzemeltetés izgalmas világába merültem volna, informatikusként dolgoztam, illetve elvégeztem az ELTE programozó matematikus szakát. Az informatikavilága olyan alapvető részét képezte az életemnek, amelyek nélkül nem lennék az, aki ma vagyok.

Az informatikai területen eltöltött tíz év alatt mélyen beleástam magam az algoritmusok, a rendszerek tervezése és a problémamegoldás rejtelmeibe. Minden kódot, minden projektet úgy közelítettem meg, mintha egy matematikai feladványt oldanék meg. Ez a gondolkodásmód és a precizitás azóta is elkísér az üzleti életemben.

Azonban az életben mindig vannak fordulópontok. Az én fordulópontom akkor jött el, amikor a családi vállalkozásunkhoz csatlakoztam. Ebben a vállalkozásban olyan értékeket tanultam meg, amelyek azóta is meghatározzák az üzleti döntéseimet: az elkötelezettség, a precizitás, a kitartás és az ügyfelek iránti felelősségvállalás mind olyan erények, amelyeket mindennap magaménak érzek.

A REM189 Zrt. megalapításakor egyértelmű célom volt: ne csupán épületeket és ingatlanokat kezeljünk, hanem olyan közösségeket alakítsunk ki, ahol az ügyfelek úgy érzik „otthonra találhatnak”. Minden projekt mögött egy történet áll, melyet a családommal és kollégáimmal együtt alakítunk ki, figyelve a legapróbb részletekre és az ügyfelek igényeire.

Az igazgatói székben eltöltött idő alatt rájöttem, hogy az üzleti siker nem csupán az okos stratégiáktól függ, hanem az emberekkel való kapcsolatépítés és a személyes érintkezés révén érhető el. Valamint rájöttem, hogy az életben valóban minden mindennel összefügg. Közhelyesen hangzik de nagyon igaz. Erre két példát említenék. Egyik hobbim sakk tanított meg a stratégiai gondolkodásra. A sakkban az egyénnek előre kell terveznie és stratégiákat kell kidolgoznia a játék különböző szakaszaiban. Ez a képesség az üzleti döntéshozatalban is nélkülözhetetlen, ahol hosszú távú célokat kell kitűzni és megfelelő stratégiákat kell alkalmazni azok eléréséhez. Valamint a sakk játék közben folyamatosan szembesít az új helyzetekkel és kihívásokkal, amelyek gyors döntéshozást és hatékony problémamegoldást igényelnek. Ez hasznos készség az üzleti életben, ahol gyakran kell gyorsan és hatékonyan reagálni a változó körülményekre.

Másik szenvedélyem a horgászat. Ez a csodálatos időtöltés pedig a többek között türelemre és az alkalmazkodásra tanított. A pecázás gyakran hosszú várakozást és türelmet igényel, míg az egyén eléri a kívánt eredményt. Ez a türelem és a kitartás készség fontos az üzleti életben is, ahol a sikerek elérése gyakran hosszú távon következik be, és számos akadályt kell leküzdeni az út során. A horgászat során a horgásznak folyamatosan figyelnie kell a környezetében zajló eseményeket, és ezekre gyorsan reagálnia kell. Ez a készség hasznos az üzleti életben is, ahol fontos az információk gyors feldolgozása és azokra való rugalmas reagálás. Ezek az értékek mind részét képezik a vállalati kultúránknak, és mindannyian hozzájárulunk a közös céljaink eléréséhez.

Büszke vagyok arra, amit elértünk eddig, de tudom, hogy még nagyobb célok várnak ránk a jövőben. Ezért hálás vagyok minden kollégámnak és üzleti partneremnek, akik velem együtt dolgoznak azért, hogy a REM189 Zrt. továbbra is az ingatlanipar része maradjon.

Köszönöm, hogy rám szántátok az időt, és várom további és leendő együttműködésünket, hogy közösen hozzunk létre még nagyobb sikereket!
ba1 KAT 8159 scaled KAT 8187 scaled

Irodai rekreáció avagy érezzük jól magunkat az irodában is

A modern and lu ae93f58b b749 40e8 a6af 37980967488f

Az irodai munkahelyi rekreáció fontos szerepet játszik a munkavállalók egészségének és jólétének fenntartásában. A közösségi területek, például pihenőszobák, tornatermek vagy szabadidős tevékenységek lehetőséget nyújtanak a munkatársaknak arra, hogy kikapcsolódjanak és feltöltődjenek a munka során felgyülemlett stresszből. Az irodai rekreációs programok segíthetnek a csapatépítésben, a motiváció növelésében és a munkahelyi légkör javításában is. Ezáltal növelhetik a produktivitást és a munkavállalók elégedettségét is. Az alábbiakban összegyűjtöttem olyan rekreációs és közérzet javító szolgáltatásokat, módszereket, amelyek segíthetnek könnyebbé és hatékonyabbá tenni az irodai munkát:

 • Masszázs: Heti vagy havi rendszerességű irodai masszázs szolgáltatás.

 • Jógafoglalkozások: Rendszeres jógaórák a stressz csökkentésére és a testmozgás elősegítésére.

 • Ingyenes egészségügyi szűrések: Rendszeres egészségügyi szűrések és konzultációk biztosítása az alkalmazottak számára.

 • Mentálhigiénés támogatás: Pszichológus vagy coach elérhetősége alkalmanként a munkahelyen.

 • Meditációs szoba: Csendes szoba meditációhoz vagy relaxációhoz.

 • Ergonómiai tanácsadás: Szakértői tanácsadás és ergonómiai eszközök biztosítása a helyes testtartás érdekében.

 • Zöld növények: Az irodai környezet zöld növényekkel való díszítése a levegő minőségének javítása és a stressz csökkentése érdekében.

 • Játékterem: Szórakoztató játékokkal felszerelt szoba (pl. csocsó, pingpongasztal, darts, videojátékok).

 • Közös reggelik: Heti vagy havi közös reggelik, hogy a csapat összekovácsolódjon.

 • Rugalmas munkaidő: Rugalmas munkaidő bevezetése a munka-magánélet egyensúly javítása érdekében.

 • Kültéri tevékenységek: Rendszeres szabadtéri csapatépítő programok, mint például túrázás vagy piknik.

 • Kerékpár kölcsönzés: Irodai kerékpárok elérhetősége, hogy az alkalmazottak biciklivel közlekedhessenek.

 • Szabadtéri munkahely: Kültéri munkaállomások biztosítása a friss levegőn történő munkavégzéshez.

 • Színházi és mozi esték: Közös színházi vagy mozi esték szervezése.

 • On-site kávézó: Irodai kávézó vagy teázó kialakítása minőségi italokkal és harapnivalókkal.

 • Társasjáték esték: Rendszeres társasjáték estek az irodában.

 • Szakmai tréningek: Fejlesztő tréningek és workshopok a munkavállalók szakmai fejlődésének elősegítésére.

 • Hobbi klubok: Különböző hobbi klubok (pl. könyvklub, futóklub) szervezése az irodai közösség erősítése érdekében.

 • Művészeti tevékenységek: Kreatív művészeti foglalkozások, például festés vagy kézműveskedés.

 • Alvókapszulák: Alvókapszulák vagy pihenőhelyek biztosítása, ahol a dolgozók rövid szundikálásra használhatják.

 • Nyitott kommunikációs platformok: Nyitott kommunikációs csatornák és platformok bevezetése, ahol a dolgozók megoszthatják ötleteiket és visszajelzéseiket.

 • Születésnapi és más ünnepségek: Rendszeres ünnepségek és születésnapi megemlékezések szervezése a csapatépítés és a jó hangulat fenntartása érdekében.

  A luxurious 36eef23f d63d 4851 a04a 1db40d3bdbf1 office recreati 55688cd7 82df 4a73 a972 f7d7531c0b1e Outdoor workpla 14225b77 007f 42f8 bd2d 21461b5a3029 team building i 11e82f8c 7555 423d a021 9a3a9bc7998d office with flo 6928928a acd9 47fa b51a 58310cd3dd88 A tranquil m 976ddb07 b073 433f a14b cc009d9a4354

Nyári klíma berendezés karbantartás

air conditionin 10fbe7a1 70c4 4d8f 83d6 53f5b59739a8

Közeledik a nyár, nyakunkon a kánikula és ez bizony feladatokkal is jár. A nyári hőségre fel kell készülni, ha nem akarunk kellemetlen meglepetéseket. A klíma készülékek nyári időszak előtti karbantartása több szempontból is kiemelten fontos. Felsorolok pár szempontot amiket figyelembe kell venni és amik miatt lényeges, hogy a klíma berendezést karbantartani.

Hatékonyság növelése: A rendszeres karbantartás segít abban, hogy a klíma készülék hatékonyan működjön. A tiszta szűrők és kondenzátorok javítják a légáramlást és a hűtési teljesítményt.

Energiatakarékosság: A jól karbantartott klíma készülék kevesebb energiát használ, mert nem kell extra erőfeszítést tennie a szűk keresztmetszetek vagy lerakódások miatt. Ez alacsonyabb villanyszámlát eredményez.

Élettartam meghosszabbítása: A rendszeres karbantartás hozzájárul a készülék hosszabb élettartamához. A kisebb problémák időben történő felismerése és javítása megelőzi a nagyobb meghibásodásokat.

Javított levegőminőség: A szűrők és egyéb részek tisztítása segít eltávolítani a por, pollen és egyéb szennyező anyagokat a levegőből, ami különösen fontos az allergiások és asztmások számára.

Megbízhatóság növelése: A rendszeresen karbantartott klíma készülék megbízhatóbban működik, különösen a forró nyári napokon, amikor a legnagyobb szükség van rá.

Költségmegtakarítás a javításokon: A kisebb karbantartási munkák és az időben történő alkatrészcserék segítenek elkerülni a nagyobb, költségesebb javításokat vagy a teljes rendszer cseréjét.

Biztonság: A klíma készülékek is lehetnek tűzveszélyesek, ha például a motor vagy egyéb alkatrészek túlmelegszenek. A rendszeres ellenőrzés segít felismerni és megszüntetni ezeket a potenciális veszélyforrásokat.

Környezetvédelem: A hatékonyan működő klíma készülékek kevesebb energiát használnak, ami csökkenti a szén-dioxid kibocsátást és a környezetre gyakorolt negatív hatást.

Kényelem és komfort: A jól karbantartott klíma készülékek gyorsabban és hatékonyabban hűtik le az otthont, biztosítva a kényelmes és komfortos környezetet a forró nyári napokon.

Zajszint csökkentése: A rendszeresen karbantartott klíma készülékek csendesebben működnek, mivel a ventilátorok és más mozgó alkatrészek nincsenek eldugulva vagy kopott állapotban. Ez javítja az otthon csendjét és nyugalmát.

Folyamatos hűtés biztosítása: A karbantartás során ellenőrzik a hűtőközeg szintjét is, amely elengedhetetlen a folyamatos és hatékony hűtéshez. Ezzel elkerülhető a hűtési teljesítmény csökkenése a nyári csúcsidőszakban.

Proaktív hibakezelés: A rendszeres karbantartás lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy proaktívan kezeljék a potenciális hibákat vagy alkatrészek kopását, mielőtt azok komolyabb problémákat okoznának. Ez időt és pénzt takarít meg, mivel a váratlan meghibásodások minimalizálhatók.

air conditionin 53766695 f738 4b53 ab83 f708dd953269 air conditionin 828e88c5 bb66 4d8b be7f 5f59e85df5b0 air conditioner 2d31d1bd 47c7 4f7c 9c6e 9d963d37ec7f

Árajánlat kérés (2. rész).

A professionall 9fe0373b f91f 470e a19b ca854e89c61e

Kicsit több mint egy hónapja írtam egy szösszenetet arról, hogy milyen adatokra van szüksége egy társasházkezelőnek ahhoz, hogy árajánlatot tudjon adni. Az üzleti élet minden szegmensében nagyon fontos dolog az árajánlat. Az ingatlanok esetében ez szintén így van. Nem véletlenül akar az ingatlankezelő vagy az ingatlan üzemeltető minden lényeges adatot megkapni ahhoz, hogy ajánlatot tudjon adni. Miért is? Mondok pár példát:
– A jó árajánlatot alapos elemzés előzi meg, amely magában foglalja az ingatlan állapotát, környezetét, helyét, jellemzőit, valamint a hasonló ingatlanok piaci helyzetét és árait.
– Egy jó ingatlankezelő figyelembe veszi az ügyfél, azaz a tulajdonos igényeit és preferenciáit az árajánlat kialakításakor. Például, ha a tulajdonosnak sürgős az értékesítés, akkor a gyors értékesítést elősegítő árat ajánlhat.
– Fontos, hogy az ingatlankezelő részletesen és érthetően kommunikálja az árajánlatot, magyarázza meg az összeállításának módját és a háttérben álló tényezőket. Az átláthatóság növeli az ügyfél bizalmát és elégedettségét.
A fentiekhez azonban a lehetséges ügyfél részéről is szükség van segítségre és arra, hogy az összes fontos adatot és paramétert megadja a leendő kezelőnek.

Egy lakás esetében ezek a következők:
– Lakás pontos címe, elhelyezkedése és típusa.
– Lakás alapterülete négyzetméterben.
– A lakás szobáinak és egyéb helyiségeinek pontos száma és méretei.
– Lakás állapota és esetleges felújításokra vagy javításokra vonatkozó információk.
– Bérleti díj vagy ár, amelyet a tulajdonos elvár.
– A lakás felszereltsége és berendezéseinek leírása.
– A lakás fenntartási költségeinek becslése, beleértve a közös költségeket, rezsiköltségeket, stb.
– Parkolási lehetőségek a lakók számára.
– A lakás környékének infrastruktúrája és szolgáltatásai (pl. iskolák, bevásárlási lehetőségek, tömegközlekedés stb.).
– Az ingatlanhoz tartozó különleges jellemzők, például erkély, kert, terasz stb.
– Bérleti időtartam vagy eladás esetén az elérhető időpontok és feltételek.
– Bármilyen speciális kívánság vagy megkötés, amelyet a tulajdonos az ingatlankezelővel szemben támaszt.

Ezek az információk elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ingatlankezelő pontos árajánlatot tudjon adni és hatékonyan tudja levezényelni a lakás bérbeadását vagy értékesítését.

property manage 2d757aa9 286a 47b2 ac30 f58b9fc4aa4c house sale hou 2dcc0a05 824d 4c7c 89d9 851f761b5e36 peoples writing 60df4b20 e1f7 4047 98fe e62bae9b92f7
papers contrac 9cc7c6b3 73a1 412e 873e 3d1171ecbb15

Kísértet kastély kezelése, gyakorlati útmutató

A luxurious 3d267dfe 177a 4816 9ddb a480f98c113e

Bevallom én is szoktam néha kicsit elégedetlenkedni. Vagyis inkább valami többre vágyni a szakmában. Például egy kastély üzemeltetésére. Műemlék épületet kezelünk, de azért az mégsem ugyanaz. Amikor ezt egy barátomnak elmeséltem rögtön rávágta: „egy kísértetkastélyt még te sem tudnál kezelni”. A válaszom az volt, hogy ebben bizony tévedsz, még a szellemektől is beszedném a közös költséget. Jókat nevettünk és kicsit el is kalandoztunk a témában, megpróbáltuk elképzelni milyen esetek történhetnének egy ilyen kastélyban.

Panasz 1: Az egyik vendég kastély kertjében találkozott egy furcsa paranormális eseménnyel. Állítása szerint minden éjjel a kertben egy szellem szárnyas sündisznó és egy szellem páncélos nyúl játszanak kanasztát és römit a bokrok alatt, és közben hangosan nevetgélnek és mindenféle különös hangot hallatnak, miközben a kastélyban mindenki aludna.
Válasz: Ezek a lények kertünk legvidámabb lakói! Egy kis éjszakai kártyapartit játszanak, lehet azért, hogy felfedezzék a kert minden zugát. De ha ez zavarja az éjszakai pihenést, ígérem, hogy megbeszéljük velük, és megkérjük őket, hogy csendben játsszák a játékaikat. De ha esetleg kedve támad csatlakozni hozzájuk, hozok Önnek egy pakli kártyát, és együtt játszhatnak egy pár partit a sündisznóval és a nyúllal!”

Panasz 2: Egy idősebb urat a kastély könyvtárában érte a paranormális élmény. Állítása szerint amikor éjszaka egy különösen izgalmas könyvet próbált megtalálni, a könyvek a polcokról leugrottak, és egy ördögi táncba és okkult szertartásokba kezdtek az asztal körül.
Válasz: Talán csak a könyvek szeretnek egy kicsit táncolni éjjelente, amikor senki más nem látja őket. De ha ez zavarja az olvasást, adok nekik egy figyelmeztetést, hogy tartsák be a szabályokat és a rendet. A vendég egyáltalán ne aggódjon, ha szüksége van egy csendes olvasásra, mindig talál egy nyugodt zugot a kastélyban, ahol elmerülhet a könyvek világában!”

Panasz 3: Egy japán házaspár a szobájukban történt kísérteties események miatt aggódott. Panaszkodtak, hogy éjszaka rendszeresen hallja, ahogy a falakon kopog valami, és néha azt is érzi, mintha valaki halkan dünnyögne a fülébe. „Ez egyértelműen szellemi tevékenység!” – mondták aggodalmasan.
Válasz: Ezek a kastély történelmének részei. Valójában, néhány régi lakó szellemét is megtalálhatják itt. De nem kell aggódni, ők általában csak unatkoznak, semmi rossz szándékuk nincs. Talán csak megpróbálják megtanítani a falakat táncolni! De ha zavarják, hívják meg őket vacsorára, és biztosan csend lesz. Viccet félretéve: természetesen meggyőződünk róla, hogy minden kényelmi szolgáltatást biztosítsunk Önöknek az alvászavarok elkerülése érdekében.

Panasz 4: egy francia VIP vendég a medencénél tapasztalt különös jelenségekről beszélt. Állítása szerint a medence vizében egy szellem delfin játszik egy szellem teknős társaságában. „Ez egyenesen katasztrófa! Nem tudtam elhinni a szememnek!” – mondta elkomorodva.
Válasz: Csak a medencénk szellemes lakói próbálják felvidítani a hangulatot! Ők a legvidámabbak és legszórakoztatóbbak, ha valaki figyelmet fordít rájuk. Ha zavarják Önt, talán beállhat egy szellemes vízilabda meccsbe, vagy egy jó koktéllal a medence partján pihenve élvezheti a játékot. Természetesen, ha bármilyen komoly gondja van, mindig számíthat ránk, hogy megoldjuk azt!

A whimsically f 62e56bc9 f4bd 4862 b28f f5e639fb51be ghost castle ho 6ba94c37 ebc1 460e bfa8 4e16ab0081fa funny ghost pla eb7139ec 02dd 430f b464 5fd09fc047b6 funny ghost pla fbc131e1 a7b4 4af7 aded 0c5194789f39

Mesterséges intelligencia a társasházkezelésben. 2. rész.

A conceptual il be56716b 89af 405e b627 911bf614c3c4

Április végén ebben a cikkben elkezdtem elmélkedni a mesterséges intelligencia lehetséges szerepén a társasház kezelésben. A világ jelenleg olyan irányba halad, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy a mi szakmánkba ne törjön be ez a technológia. Én most azt mondom, hogy kifejezetten jó is lehet ha teret nyer az MI, persze észszerű keretek között. Már csak azért is mert az MI képes tanulni a tapasztalatokból és alkalmazkodni az új környezethez vagy kihívásokhoz, így folyamatosan fejlődik és javul a teljesítménye. Valamint az MI rendszerek általában objektívek és konzisztensek a döntéseikben, mivel az algoritmusokat nem befolyásolják az emberi érzelmek vagy szubjektív tényezők, így egyenletes és megbízható eredményeket szolgáltatnak. A társasházakban pedig a következő módokon tudnám elképzelni a használatát.

– Lakói preferenciák elemzése: Az MI segítségével elemezhetők és értelmezhetők a lakók preferenciái és szokásai, (például a fűtési és hűtési igényeik), így megoldható, hogy azokhoz igazíthassuk a társasház energiafelhasználását és szolgáltatásait.
Automatizált ingatlankezelési folyamatok: Az MI-alapú rendszerek automatizálhatják az ingatlankezelési folyamatokat, például az ingatlanok kiadását, a szerződések kezelését és a bérleti díjak beszedését, minimalizálva ezzel az adminisztratív terheket.
Közösségi részvétel ösztönzése: Az MI-alapú platformok segíthetnek a lakók közötti kommunikáció és együttműködés ösztönzésében, például közös tevékenységek és rendezvények szervezésével vagy közösségi fórumok létrehozásával.
Takarítási és speciális karbantartási feladatok optimalizálása: Az MI-alapú rendszerek segíthetnek a takarítási és speciális karbantartási feladatok (pl. medence tisztítás, teniszpálya kezelés stb.), optimalizálásában, például a takarítók és karbantartók munkájának tervezésével és felügyeletével.
Adatvezérelt döntéshozatal: Az MI segítségével a társasházak sok adatot gyűjthetnek és elemezhetnek, például a lakók elégedettségével kapcsolatos visszajelzéseket vagy az ingatlanok állapotára vonatkozó információkat, amelyek alapján adatvezérelt döntéseket hozhatnak a vezetőség és a tulajdonosok.
Ingatlanértékbecslés: Az MI-alapú rendszerek segíthetnek az ingatlanok értékbecslésében az aktuális piaci trendek és az ingatlanok állapotának alapján, ami fontos információ lehet a társasház tulajdonosai és döntéshozói számára.
Automatizált parkoláskezelés: Az MI segítségével automatizálható a társasház parkolási rendszere, például az autók azonosítása és követése, a parkolóhelyek foglalása és felszabadítása, valamint a parkolási díjak beszedése.
Közös tulajdonú Helyiségek használatának optimalizálása: Az MI-alapú rendszerek monitorozhatják a társasházban lévő közös helyiségek használatát és terheltségét, így segítve a közös terek hatékonyabb kihasználását és a kényelmes közösségi környezet kialakítását.
Automatizált számlázás és könyvelés: Az MI segítségével automatizálható a társasház pénzügyi adminisztrációja, például a számlák kiállítása és kiküldése, a fizetések nyomon követése és a könyvelési feladatok végrehajtása.
Katasztrófavédelmi és vészjelző rendszerek: Az MI-alapú rendszerek segíthetnek a katasztrófavédelmi és vészjelző rendszerek fejlesztésében és üzemeltetésében, például tűzjelzők és füstérzékelők integrálásával, valamint az automatikus vészjelzések küldésével és kezelésével.

An advanced con 4182f302 1595 43e5 9f3b 2a510c35d757 A conceptual il 1b713d9f 6fc4 45e1 a8a5 612cb417389b A conceptual il 9b23670d aef6 4ec9 a53c dab4a7122b6c artificial inte 3fcc3ac4 2194 417d 9c66 086f272c24d7 An intelligent 3d8cfd56 7284 40be 93df 8a69e3119859

A gázkazán nem játék

gazkazan csere budapesten 1080x675 1

Hány és hány olyan beszélgetésnek és párbeszédnek lehettünk már tanúi amik így szóltak:
„- Hívj már szerelőt.”
„- Minek? Megcsinálom én.”
Sok esetben valóban meg lehet javítani házilag dolgokat, ám vannak esetek amikor nem. Ilyen eset például a gázkészülék meghibásodása. Noha biztos vannak olyanok akik kedvet és elszántságot éreznek, hogy mondjuk megjavítsák a gázkazánjukat, mégis lebeszélném őket erről. Egész egyszerűen vannak olyan dolgok amiket szakemberre kell bízni és szigorúan tilos hozzányúlni. Gázkazánok és egyéb gázkészülék esetében ez még fokozottabban igaz. Pár gondolatban kifejteném bővebben:

A gázkazánok működése és karbantartása számos biztonsági szempontot foglal magában. Még egy kisebb hiba vagy hiányosság is komoly kockázatot jelenthet a gázszivárgás vagy a szén-monoxid kibocsátás formájában, amelyek mind halálos veszélyt jelentenek.
A gázkazánok bonyolult berendezések, amelyek precíz beállítást és karbantartást igényelnek. Az otthoni felhasználók általában nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel és tapasztalattal az ilyen típusú munkák elvégzéséhez.
Különféle jogszabályok írják elő, hogy a gázkazánok telepítését, karbantartását és javítását csak engedéllyel és szakképzett szakemberek végezhetik el. Ezeket a szabályokat betartani mindig kötelező.
Rosszul végzett munka esetén a gázkazánok kibocsátása jelentős környezeti kockázatokat is jelenthet. Szivárgó gáz vagy rosszul működő égéstermék-elvezetés komoly problémákat okozhatnak.
Amennyiben nem megfelelően végzik a szerelést vagy karbantartást, az hosszú távon károsíthatja a gázkazán alkatrészeit vagy akár az egész berendezést, ami jelentős javítási vagy cserére szoruló költségeket jelenthet.
A legtöbb gázkazán gyártója garanciát biztosít a berendezésre, de ez általában csak akkor érvényes, ha a szerelést és karbantartást hivatásos szakember végzi el. Ha otthoni javításokat vagy beavatkozásokat hajtanak végre, az gyakran azonnali garanciavesztést von maga után.

Arról, hogy mik a törvényi előírások itt lehet tájékozódni:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800020.iki

kondenzacios gazkazan kondenzacios kazan mukodese 3 kondenzacios kazan sime murelle revolution hibrid kondenzacios gazkazan belulrol

Gasztro-kaland avagy mit eszik egy ingatlankezelő (1. rész).

Tuna salad Ing 8fc9b558 68bf 4a7d bf15 5b4fc0a40dbd

Nehéz helyzetben vagyok ha a nekem feltett „szakmai” kérdések között kell válogatnom. Vagyis inkább szerencsés helyzet, hiszen nagy öröm az ha az ember munkája másokat is érdekel és kérdezgetik róla. Egy ingatlankezelő – ingatlanüzemeltető különösen sok megválaszolandó felvetéssel találkozik és sok-sok témakörrel kapcsolatban szokták faggatni. Egyik kedvencem amikor megkérdeznek minket arról, hogy ha éppen rohanásban vagyunk az ingatlanok között akkor mit és mikor eszünk. Jó és jogos kérdés, hiszen a munkánk nem az irodához köt minket állandó jelleggel, bizony végzünk elég terepmunkát is.
A válasz a témában kétféle szokott lenni: amit épp találunk illetve ami az utunkba esik. Ez jelenthet kisvendéglőt, gyorséttermet, bisztrót vagy egy sima szupermarketet is. Vis maior helyzetekben bármelyik is esik az utunkba annak nagyon tudunk örülni. Hiszen előfordul olyan eset, hogy rögtön indulnunk kell, például egy csőtöréshez. Ilyenkor nincs mérlegelés, simán csak „lóra és előre”. Az ilyen eseményekre ritkán készülünk három fogásos ebéddel, de még az sem jut eszünkbe, hogy egy műzli szeletet magunkhoz vegyünk. Aztán ha végeztünk az aktuális üggyel, tényleg örülünk szinte bármilyen vendéglátóipari alegységnek ahol enni tudunk.
Másik válasz a fenti kérdésre: amit otthon előre elkészítettünk. Ezeknek az ételeknek egyik fajtája a laktató és kiadás saláták. Az ember bedobja egy jól záródó dobozba és viheti is magával. Ha pedig úgy hozza a sors a salátát bárhol meg lehet enni, akár az út szélén félreállva is. Ezer és ezer recept van az interneten, szóval nem nagy kihívás olyan salátát összehozni amit szívesen eszik az ember.
Most három kedvencemet közreadom, hátha jól jön valakinek.

Tonhalas Saláta

Hozzávalók:
– 2 konzerv tonhal olajban (én a chilis olajat kedvelem, de ez persze nem kötelező)
– 1,5 evőkanál majonéz
– 1,5 evőkanál görög joghurt (ez krémesebbé teszi, de sima joghurt is jó)
– 1 kisebb lilahagyma, apróra vágva
– 1 kis uborka, kockázva
– fekete olajbogyó ízlés szerint (ne töltöttet válasszunk)
– néhány saláta levél feltépkedve
– 2 evőkanál citromlé
– só
– fehérbors (de bármilyen bors is jó)
– ízlés szerint petrezselyem

Elkészítés:
1. Egy közepes tálban keverjük össze a tonhalat (a vizet vagy az olajat le is szűrhetjük), a majonézt és a görög joghurtot.
2. Adjuk hozzá a lilahagymát, az olajbogyót és az uborkát, a saláta leveleket, majd óvatosan keverd össze, hogy a tonhal nagyobb darabok ne törjenek szét. M
3. Ízesítsük a citromlével, sóval és fehér borssal ízlés szerint.
4. Ha szeretnénk, díszítsük friss petrezselyemmel.

Tricolor Saláta

Hozzávalók:
– 3 nagyobb paradicsom, vékony szeletekre vágva
– 1 nagy gerezd fokhagyma
– 150g friss mozzarella, vékony szeletekre vágva (próbáljuk akkorára mint a paradicsomot)
– 1 nagyobb avokádó, kockázva
– Friss bazsalikom levelek
– 1-2 evőnakál Extra szűz olívaolaj
– Balzsamecet (a modenai a legjobb)
– Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Egy nagy tálba tegyük bele a paradicsomot, mozzarellát és avokádót.
2. Reszeljük rá a fokhagymát és a dobjuk rá a bazsalikom leveleket.
3. Locsold meg olívaolajjal és ecettel. (Óvatosan a balzsamecettel!)
4.
Ízesítsük sóval és fekete borssal ízlés szerint.

Mézes-Mustáros Csirkesaláta

Hozzávalók:
– 2 csirkemellfilé, sült és kockákra vágva (jércével is finom)
– 1 fej jégsaláta vagy jégsalátakeverék
(madársalátával is működik)
– 1
sárgarépa, vékony szeletekre reszelve
1 sárga kaliforniai paprika, kockázva (lehet zöld vagy piros is)
1 nagy paradicsom, kockázva
1 marék dió vagy mandula, durvára aprítva (elhagyható)
Ízlés szerint friss petrezselyem vagy koriander levelek (opcionális, a díszítéshez)

Mézes-Mustáros Öntet:
– 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 evőkanál Dijoni mustár
– 1 evőkanál méz
– 1
teáskanál fehérbor ecet (opcionális)
Só és frissen őrölt piros bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a sült csirkét, a jégsalátát, a répát, paprikát és paradicsomot.
2. A mézes-mustáros öntet elkészítéséhez keverjük össze az öntet összetevőit egy kis tálban.
3. Öntsük az öntetet a salátára, majd óvatosan keverjük össze, hogy minden részét befedje.
4. Szórjuk rá az aprított diót vagy mandulát és díszítsük friss petrezselyemmel vagy korianderrel

chicken salad i 89fa2d89 d251 462b b596 4126f993f628 tuna salad with a469451f ce64 4d9f 892a 7da5c305be30 tuna salad with e3070d93 6f9d 4466 8b47 13c2302f4ff5 Honey Mustard C 787b2e68 53c8 47f8 8c7d 10d6fb2c4097 Honey Mustard C 834dc3b2 0b10 43b7 9691 6dc9821bbe9b 2 3 large tomat 527d45f0 0ac3 4a0e bfaa 09894ebc8d4e

Mesterséges intelligencia a társasházkezelésben. 1. rész.

pikaso texttoimage people use Artificial Intelligence working with A

Kaptam ma egy kérdést arról, hogy a mi szakmánkban lehet-e használni a mesterséges intelligenciát? Van-e egyáltalán értelme? Jó kérdés volt, el is elmélkedtem a témán. Mielőtt a címben szereplő témába belemennék egy gyors összefoglaló a mesterséges intelligenciáról.
A mesterséges intelligencia (MI) olyan számítógépes rendszer vagy programok összessége, amelyek képesek olyan feladatokat elvégezni, amelyekhez általában emberi intelligencia szükséges. Ezek a rendszerek és algoritmusok képesek tanulni az adatokból, felismerni különféle mintákat, döntéseket hozni, és alkalmazkodni az új helyzetekhez. Az MI alkalmazásai közé tartozik a gépi tanulás, a kommunikáció (chatbot), az automatizáció és a döntéstámogatás számos területen, például az egészségügyben, a pénzügyekben, az iparban és az informatikában. Az MI célja az, hogy elősegítse az emberi életet, a munkát és problémamegoldást, valamint elősegítse az innovációt és a technológia fejlődését. A mesterséges intelligencia napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai terület, és számos területen széles körű alkalmazásokkal rendelkezik. Gépi tanulás, „mély tanulás” és neurális hálózatok révén az MI képes nagy mennyiségű adat feldolgozására és elemzésére, és olyan feladatokat megoldani, mint a képfelismerés vagy a szövegértés és a beszéd megértése. Az MI folyamatosan alakul és fejlődik, és továbbra is új lehetőségeket kínál az emberek számára az élet és a munka javítására.

 A mesterséges intelligencia (MI) számos módon használható a társasházak kezelésében és üzemeltetésében. Néhány lehetséges felhasználási mód:

Költségvetési tervezés és koncepció kialakítás: Az MI segíthet a társasházaknak a költségvetési tervezésben és a költségvetésben megállapított erőforrások felhasználási koncepciójának elkészítésében. Algoritmusokat és gépi tanulási módszereket lehet alkalmazni a korábbi kiadások és bevételek elemzésére, valamint a jövőbeli költségek és bevételek becsülésére. Például: be lehet táplálni a társasház korábbi éveinek energia felhasználását és ezekből az adatokból ki lehet számítani a következő év energia felhasználását, illetve optimalizálhatjuk a költségeket. Vagy felvihetőek a közös költség változásai (minden részletre kiterjedően) és ezekből lehet kalkulálni akár pár évre előre is

Energiatakarékosság: Az MI segíthet az energiatakarékosság növelésében a társasházakban. Intelligens energiakezelési rendszereket lehet kialakítani az épületek fűtésére, hűtésére és világítására, amelyek automatikusan optimalizálják az energiafelhasználást a lakók preferenciái és az aktuális környezeti feltételek alapján. Például: Az okos szenzorok és mérők mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat és az energiaveszteséget az egyes lakásokban és közös területeken. Az adatokat egy központi számítógépes rendszerbe továbbítják, amely intelligens algoritmusokat használ a fűtési és hűtési rendszerek automatikus vezérlésére és optimalizálására.

Üzemeltetési és karbantartási feladatok: Az MI segíthet az üzemeltetési és karbantartási feladatok optimalizálásában a társasházakban. Az algoritmusok és a gépi tanulási modellek felhasználhatók a karbantartási igények előrejelzésére, a hibák és problémák korai felismerésére, valamint a karbantartási időzítés optimalizálására. Szemléltetésül: Az MI algoritmusok segíthetnek a részegységek meghibásodásának diagnosztizálásában és azonosításában. A gépi tanulás és az adatfeldolgozás révén az intelligens rendszerek felismerhetik a rendszerhibák jellegzetes mintáit és tüneteit, és figyelmeztethetik az üzemeltetőket a lehetséges problémákra.

Kommunikáció és ügyfélszolgálat: Az MI segíthet a társasházaknak az ügyfélszolgálat javításában és a lakókkal való kommunikációban. Chatbotok és virtuális asszisztensek segíthetnek a lakók kérdéseinek és panaszainak kezelésében, valamint a közösségi hírek és fontos információk megosztásában. Tegyük fel, hogy egy intelligens ügyfélszolgálati rendszert állítunk üzembe. Egy MI alapú ügyfélszolgálati rendszerek képesek analizálni a lakók kommunikációját és visszajelzéseit, és kategorizálni azokat fontosságuk vagy sürgősségük alapján. Ez lehetővé teszi az ügyfélszolgálati csapatoknak, hogy hatékonyabban kezeljék a bejövő kommunikációt és prioritásokat állítsanak fel.

Biztonság és megfigyelés: Az MI segíthet a társasházakban a biztonsági rendszerek és megfigyelő rendszerek hatékonyabbá tételében. A felismerési algoritmusok és az intelligens kamerarendszerek segíthetnek a kritikus helyzetek korai felismerésében és a lakók biztonságának javításában.

Ezek csak néhány példa arra, hogy hogyan lehet alkalmazni az MI-t a társasházak kezelésében és üzemeltetésében. Az ilyen technológiák fejlődése és alkalmazása segíthet abban, hogy a társasházak hatékonyabban működjenek, és jobb szolgáltatásokat nyújtsanak a lakóknak.

4845f745 6c7a 429e 80b7 2276627dab0b pikaso texttoimage people use Artificial Intelligence working with A 1