Híres épületek: Gyöngyöspata, Katolikus templon

DSCF4762 a templom 2

Mátra vidékének legszebb, legértékesebb műemlékét a gyöngyöspatai templomot látogattam meg. A Gyöngyöstől 12 km-re fekvő Gyöngyöspata katolikus temploma már kívülről is csodás látványt nyújt a falu közepén áll. Egy kis dombon, erődített fallal körülvéve, egységes gótikus stílusával. Az igazi csoda azonban bent a szentélyben vár minket, az Európa-hírű, páratlan, fából faragott Jessze-oltár.

XIV. században épült templom egy korábbi, a tatárjárás idején elpusztult román kori templom helyén épült. Később jelentősen kibővítették és átépítették, a XV. század végére készült el a ma is látható formájára. A későbbi korokban történt még néhány hozzáépítés, de a templom szinte teljesen gótikus megjelenése nem sokat változott az elmúlt évszázadokban. háromhajós templom csodálatos, gótikus bordázott hálóboltozata alatt a szentélyben álló meghökkentő oltárépítmény a legfigyelemreméltóbb.

A hatalmas, nyolc méter magas főoltár, lengyel művészek alkotása az 1650-es évekből, hazánkban egyedülálló, lenyűgöző látvány. A bámulatos, teljes egészéből fából faragott, gazdagon aranyozott, színes, ún. Jessze-oltár  Jézus családfáját szemlélteti, a Jessze, azaz Dávid király apja, oldalából kinövő fa ágai, a leszármazottakon keresztül elvezetnek Máriához és a gyermek Jézushoz, az ágak által körülölelt festmény pedig Mária születését ábrázolja. Az oltáron fekvő Jessze törzséből fa sarjad, ágain bibliai királyok próféták – köztük Salamon és Dávid – dús aranyozású, festett szobrai fölött koronás Mária trónol, karján a kisdeddel.
A falakon a XIV. századból származó freskótöredékeket is láthatunk, többek közt Mária születését.

A templom csak előzetes bejelentkezéssel látogatható!

DSCF4717 Maria szuleteset abrazoeo fesko 2 DSCF4747 Kisboldogasszony templom fobejarat a toronnyal2 scaled DSCF4702 az oltartol fotozva2 DSCF4687 a fohajo es oltar2 DSCF4690 Jessze faja2 scaled DSCF4685 beleptem a templomba2