Híres épületek: Gyöngyöspata, Katolikus templon

DSCF4762 a templom 2

Mátra vidékének legszebb, legértékesebb műemlékét a gyöngyöspatai templomot látogattam meg. A Gyöngyöstől 12 km-re fekvő Gyöngyöspata katolikus temploma már kívülről is csodás látványt nyújt a falu közepén áll. Egy kis dombon, erődített fallal körülvéve, egységes gótikus stílusával. Az igazi csoda azonban bent a szentélyben vár minket, az Európa-hírű, páratlan, fából faragott Jessze-oltár.

XIV. században épült templom egy korábbi, a tatárjárás idején elpusztult román kori templom helyén épült. Később jelentősen kibővítették és átépítették, a XV. század végére készült el a ma is látható formájára. A későbbi korokban történt még néhány hozzáépítés, de a templom szinte teljesen gótikus megjelenése nem sokat változott az elmúlt évszázadokban. háromhajós templom csodálatos, gótikus bordázott hálóboltozata alatt a szentélyben álló meghökkentő oltárépítmény a legfigyelemreméltóbb.

A hatalmas, nyolc méter magas főoltár, lengyel művészek alkotása az 1650-es évekből, hazánkban egyedülálló, lenyűgöző látvány. A bámulatos, teljes egészéből fából faragott, gazdagon aranyozott, színes, ún. Jessze-oltár  Jézus családfáját szemlélteti, a Jessze, azaz Dávid király apja, oldalából kinövő fa ágai, a leszármazottakon keresztül elvezetnek Máriához és a gyermek Jézushoz, az ágak által körülölelt festmény pedig Mária születését ábrázolja. Az oltáron fekvő Jessze törzséből fa sarjad, ágain bibliai királyok próféták – köztük Salamon és Dávid – dús aranyozású, festett szobrai fölött koronás Mária trónol, karján a kisdeddel.
A falakon a XIV. századból származó freskótöredékeket is láthatunk, többek közt Mária születését.

A templom csak előzetes bejelentkezéssel látogatható!

DSCF4717 Maria szuleteset abrazoeo fesko 2 DSCF4747 Kisboldogasszony templom fobejarat a toronnyal2 scaled DSCF4702 az oltartol fotozva2 DSCF4687 a fohajo es oltar2 DSCF4690 Jessze faja2 scaled DSCF4685 beleptem a templomba2

Miért ne szemeteljük tele a légudvart

dsc03626

Nem is olyan régen értekeztem a társasházak egyik fontos részéről a légudvarokról. Az említett cikk itt elérhető. Most pedig egy elég komoly probléma forrást igyekszem „feltárni” és remélhetőleg megelőzni is.

A társasházi légudvarok teleszemetelése és hulladékkal való megtöltése számos problémát okoz, amelyek nemcsak a lakók életminőségére, hanem a környezetre és a közösség egészére is negatív hatással lehetnek. Íme néhány ok, amiért ez komoly probléma:

  • Higiéniai veszélyek: A hulladék felhalmozódása a légudvarban vonzza a rágcsálókat, rovarokat és egyéb kártevőket, amelyek betegségeket terjeszthetnek. A bomló szerves anyagok bűzt árasztanak, ami tovább rontja a lakók életminőségét.

  • Tűzveszély: A felhalmozott lomok, különösen gyúlékony anyagok, fokozzák a tűzveszélyt. Egy véletlen szikra vagy nyílt láng könnyen komoly tűzesetet okozhat, amely az épület egészére kihatással lehet.
  • Levegőminőség romlása: A felhalmozott hulladék és lom a légudvarban akadályozhatja a megfelelő szellőzést, ami rontja a levegő minőségét. Ez különösen problémás lehet nyáron, amikor a légmozgás és a friss levegő elengedhetetlen a kellemes lakókörnyezet fenntartásához.
  • Esztétikai és közösségi problémák: A szemetelés és lomtárolás rontja az épület általános kinézetét, ami a közösségre is negatív hatással van. A lakók közötti konfliktusokhoz vezethet, mivel a tisztaság és a rend fenntartása közös felelősség.
  • Egészségügyi és építészeti károk: A nedvesség és penészedés is gyakori probléma lehet, különösen, ha a szemét vízvisszatartó anyagokat tartalmaz. Ez károsíthatja a falakat, alapzatot, valamint negatív hatással lehet a lakók egészségére, akik allergiás vagy légúti problémákat tapasztalhatnak.
  • Környezetszennyezés: A nem megfelelő hulladékkezelés, különösen veszélyes hulladék esetén, környezetszennyezéshez vezethet. A vegyi anyagok vagy mérgező anyagok szivárgása komoly környezeti és egészségügyi veszélyeket jelenthet.
  • Elzáródó vízelvezetés: A légudvarokban felhalmozott szemét eltömítheti a vízelvezető rendszereket, ami esőzések idején elárasztást okozhat. A víz pangása komoly károkat okozhat az épület szerkezetében, beleértve a falak beázását és a penészesedést.
  • Ingatlan értékcsökkenése: Az elhanyagolt légudvarok és a felhalmozott szemét negatív hatással van az ingatlan értékére. Az ingatlanvásárlók és bérlők elriasztásához vezethet, ha a környezet rendezetlen és piszkos, ami csökkentheti az ingatlan piaci értékét és vonzerejét.
  • Zaj- és zajszennyezés fokozódása: A hulladék felhalmozása és lomok tárolása visszaverheti vagy felerősítheti a zajokat, különösen, ha fém- vagy műanyag tárgyakról van szó. Ez növelheti a zajszennyezést, ami kellemetlenséget okozhat a lakók számára, tovább rontva az életminőséget.

Összességében a légudvarok teleszemetelése nem csak a lakók komfortját rontja, de hosszú távon súlyos következményekkel járhat az épület állagára, biztonságára és egészségügyi állapotára nézve is. A fenti problémák mind hozzájárulnak a légudvarok elhanyagolásának negatív következményeihez, így fokozottan érdemes odafigyelni a tisztaságukra és karbantartásukra.