Híres Épületek – Isaszeg, Öregtemplom

a templom

Isaszeg Budapest belvárosától 30 km-re-keletre fekszik a Gödöllői-dombságban; határában folyik a Rákos-patak. Első okleveles említése 1274-ből való. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már a bronz-korban lakott volt a település környéke. Ide utaztam, hogy az „Öretemplomot” meglátogassam.

A látogató – én vonattal –„bármely irányból érkezik Isaszegre, már messziről meglátja a város ékességét, a dombon álló, gazdag történeti múltat hirdető, Szent Márton tiszteletére emelt régi római katolikus templomot.” A hagyomány úgy tartja, hogy Szent István rendelkezése nyomán épült itt az első fatemplom, és ennek helyére építették a XII. század végén a körtemplomot. „Az évszázadok viharaival, pusztításaival dacoló épület szakszerű régészeti feltárására és műemléki helyreállítására 1968–1971-ben került sor. A  jelenlegi, barokk formajegyeket viselő épület alatt tárták fel annak a centrális, tehát körfalú templomnak a maradványait, melyet nagy valószínűséggel a XII–XIII. század fordulóján építettek. Ehhez a XIII. század második felében azt a szintén kör alakú kis kápolnát építették hozzá, melynek alapítását a kutatók az 1265-ös csatával, illetve annak következményeivel hozzák összefüggésbe. Erre az épületegyüttesre húzták fel a XIV–XV. század fordulóján azt a gótikus templomot, amit aztán a XV. század második felében az uraságok (minden bizonnyal a Rozgonyiak) bővítettek. Ez idő tájt építették a tornyot is. Az egész templomot kívülről támpillérekkel erősítették meg, körülötte helyezkedett el a fallal kerített cinterem, a temető. „ A temetőből út vezet fel a Kálváriára, ahonnan még megkapóbb látvány ez a csodálatos történelmi emlék!

DSCF6018a beleptem DSCF6020a szoszek scaled DSCF6012a szentely kulso fala DSCF6016a torony scaled a templom 1 DSCF6015 csaknem korbe ertem scaled 20210902 110822a a kalvaruatol fotozva 20210902 101035a fobejarat