Amikor a „mindenhez is értő” hozzászól

general meeting aceab68c e8dc 42b0 bfd2 75b694efae93

A társasházban eljött a régen várt nagy nap, végre elkezdődött a lépcsőház régóta várt felújításának előkészítése. A lakók között pezseg az izgalom, különösen Béla bácsi izgatott, akiről köztudott, hogy mindenről mindent is tud. Legalábbis ezt állítja.

Az első megbeszélésre összegyűlnek a társasház közös képviselőjének irodájában. Ott persze ott van a felújítást végző vállalkozó, aki már látott egy-két épületet megújulni a kezei alatt.

Béla bácsi, a mindenhez értő, büszkén előrelép, kezében egy kétes eredetű tervrajzzal, amit valószínűleg a 80-as években egy poros garázsában talált.

Na, akkor uraim,” kezdte Béla bácsi, „itt az ideje, hogy kicsit modernizáljunk, de persze ne feledjük, hogy a tradicionális elemeket is meg kell őriznünk. Először is, a lépcsőfokokat 45 fokos szögben kell áthelyezni, hogy a gravitációt jobban kihasználjuk.”

A közös képviselő és a vállalkozó döbbenten néznek rá, de Béla bácsi folytatja:

A lépcsőkorlátot feltétlenül rézcsövekből kell újraépíteni, de ne a hagyományos módszerrel! Csináljuk úgy, hogy a társasházi áramkör része legyen, mert így a ház energiát is termelhet majd a lakók minden egyes lépésével! Gondoljanak csak bele, mennyi pénzt spórolnánk a villanyszámlán!”

A ledöbbent közös képviselő próbál közbeszólni: „De Béla bátyám, ez nem így működik…”

De Béla bácsi nem hagyja magát elnyomni. „A padlót természetesen gumiból kell készíteni, de ne csak sima gumiból! Olyanból, ami a híres gumiszobákban van, hogy ha valaki elesik, visszapattanjon úgy 80-90 centit. És persze ne feledjük a csillárokat a lépcsőházban! Legalább három legyen, mindegyik 20 kilós, aranyozott, mert a fény úgyis fentről jön!”

A vállalkozó megvakarja a fejét, és megpróbál óvatosan visszakérdezni: „Béla bátyám, biztos, hogy ezek a tervek kivitelezhetők? Ez kicsit… szokatlannak tűnik.”

Béla bácsi legyint egyet: „Ugyan fiam, te csak dolgozz, a műszaki részleteket bízd rám! Én már láttam ilyet a tévében!”

Végül Béla bácsi egy diadalmas mosollyal hátradől, mintha most hozott volna le egy darab Holdat. A jelen lévők egymásra néznek, és egyetlen dolgot tudnak csak tenni: bólintanak, és megpróbálják valahogy megúszni a katasztrófát.

Az idő majd eldönti, hogy a gravitációval dacoló lépcsőház, a villanyáramot termelő korlátok, és a visszapattanó lakók ötlete túléli-e a valóság próbáját. De egy biztos: Béla bácsi nélkül az élet egyetlen lépcsőfordulóval is unalmasabb lenne.
staircase renov 80d2c65e 1e47 4e50 b160 95c682f9f2e3 general meeting 8f9e4f64 8628 4280 9b2e 673fbb0bf305