Hírek épületek különkiadás – Fót

DSCF9504 a nem fotozhato kastely

A Fót a Gödöllői-dombság peremén, Budapesttől északra 17 km-re található. A Fót elnevezés legelőször személynév formájában szerepel egy pannonhalmi adománylevélben 1152-ből.

Fót és környéke a régészeti feltárások szerint az újkőkor óta folyamatosan lakott volt. Árpád-kori település. Nevét a Váradi Regestrum már 1219-ben említette. A település a török hódoltság idején is mindvégig lakott maradt, csak a török elleni felszabadító háború idején vált átmenetileg lakatlanná. 1727-ben Ujfalussy László és Bohus Sámuel, utóbb Fekete György gróf országbíró tulajdonában volt. A család kihaltával a gróf Károlyi családra szállt az uradalom. A kastélyt és a parkot gróf Károlyi István létesítette az 1830-as években, és ugyanő építtette 1845 és 1855 között Ybl Miklós tervei szerint a katolikus plébániatemplomot.

Szeplőtelen fogantatás katolikus templom: Fót egyik legismertebb nevezetessége. Ybl Miklós tervei lapján, romantikus stílusban épült 1845 és 1855 között. A budapesti Vigadó mellett a magyar romantikus építészet legjelentősebb alkotása

A Károlyi-kastély elődje földszintes, kastélyformájú 18. századi épület volt. Többször alakítottak rajta. A legnagyobb átalakítás Ybl Miklós tervei alapján az 1840-es években történt, a kastély korábbi klasszicista jellegét a kor ízlésének megfelelően romantikus stílusúvá változtatva. Az épület 2017 elejéig a Fóti Gyermekvárosnak adott otthont. A tervek szerint a gyermekotthont megszüntetik, az ott levő gyermekeket az ország különböző részeiben helyezik el.

Már az újgazda emberei jelen voltak látogatásom során, és felszólítottak, hogy fotózni tilos! Miután én ezt a kastélyt az ország egyik közkincsének tartom, nem fogadtam szót!

DSCF9434 a templomban DSCF9440 az orgona scaled DSCF9447 a bal oldali hajo diszitese scaled DSCF9472 a staciok DSCF9454 a fobejarat scaled DSCF9479 a templom a kalvaria oldalatol fotozva DSCF9485 a hatalmas epuletegyuttes
DSCF9490 az epitteto szobra scaled

Korrupció a Társasházban: Hogyan Okozhat Anyagi Kárt a Számvizsgáló Bizottság?

Open mouth a 554dbc69 6945 49bf a6ec 7951545f9492

Kellemetlen, abszolút nemkivánatos és némiképpen frusztráló téma következik. Ám ez a téma is része a társasházkezelésnek, része a közös képviselő életének. Mivel pedig a pozitívumok mellett a negatívumok is velünk vannak a mindennapokban, úgy korrekt ha beszélünk zavarba ejtő témáról is.
Miről is van szó konkrétan? A közös képviselő és a számvizsgáló bizottság közti „rejtélyes”
és átláthatatlan ügyekről. Nevezzük nevén a gyereket: megkérdezte tőlem egy lehetséges partnerünk, hogy mik azok a jelek amikből tudható, hogy a társasházat meglopják azok akiknek vezetni kéne a házat. Rém kellemetlen téma, mindig felbosszant ha ilyenről hallok. Ám kötelességemnek éreztem válaszolni. A válaszokat pedig most közkinccsé teszem, remélve segíthet majd azoknak akik bajba kerültek.

  1. Hiányos vagy hiányzó dokumentáció: Ha a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság nem tudja bemutatni a pénzügyi kimutatásokat, számlákat, szerződéseket és egyéb releváns dokumentumokat, az gyanúra adhat okot.

  2. Átláthatatlan pénzügyi tranzakciók: Gyakori, nagy összegű, részletes magyarázat nélküli pénzmozgások a társasház számláján, amelyeket a számvizsgáló bizottság nem kifogásol vagy vizsgál.

  3. Szokatlanul magas karbantartási és javítási költségek: Ha a társasházra fordított költségek jelentősen meghaladják a várhatót, különösen, ha nincs megfelelő indoklás és dokumentáció, az a korrupció jele lehet.

  4. Elhúzódó vagy alacsony minőségű munkálatok: Ha a társasházban végzett munkálatok lassan haladnak vagy gyenge minőségűek, de a kifizetések időben és teljes összegben megtörténnek, az csalásra utalhat.

  5. Kapcsolatok hiánya a társasház lakóival: Ha a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság tagjai nem kommunikálnak megfelelően a lakókkal, kerülik a kérdéseket, vagy nem tartanak rendszeres lakógyűléseket, az problémákat jelezhet.

  6. Visszatérő szerződések ugyanazon szolgáltatókkal: Ha a társasház mindig ugyanazokkal a szolgáltatókkal köt szerződéseket, különösen, ha ezek a szolgáltatások drágák vagy nem kielégítőek, az összejátszásra utalhat.

  7. Számvizsgáló bizottság passzivitása: Ha a számvizsgáló bizottság nem végzi el rendesen az ellenőrzési feladatait, nem hívja fel a figyelmet a problémákra, vagy nem tesz javaslatokat a pénzügyi helyzet javítására, az gyanús lehet.

  8. Magas közös költségek: Ha a társasház közös költségei indokolatlanul magasak, és nincs átlátható magyarázat arra, hogy miért szükséges ilyen magas összegeket beszedni, az pénzügyi visszaélésekre utalhat.

  9. Hiányzó vagy késleltetett éves beszámolók: Ha az éves pénzügyi beszámolók hiányoznak vagy jelentős késéssel készülnek el, az átláthatóság hiányára és esetleges visszaélésekre utalhat.

  10. Közös képviselő és számvizsgáló bizottság tagjai közötti személyes kapcsolatok: Ha kiderül, hogy a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság tagjai közeli barátok, rokonok vagy üzleti partnerek, az összejátszás gyanúját keltheti.

  11. Befektetések és tartalékok kezelése: Ha a társasház tartalékai vagy befektetései szokatlanul alacsony hozamot hoznak, vagy nem követhető, hogyan és hová lettek befektetve, az gyanús lehet.

    dirty big condo a471a5b5 1264 4875 b8f8 eec9ee9d8f49 false documents 68e23a78 116c 4bb6 a62a e7f124a364b5 Lack of relatio fcfd59e9 f844 4ca5 99ef 50778a690c67 Non transparent 56385d5c b98c 4dcf a047 f26cafe7a2fe bad renovation 35bb9685 056a 4c91 888f 80e0e14f158d Missing or dela 1df25ce3 4c61 4615 a6f3 07caf823b9e7

Híres épületek: Esztergomi Bazilika

Esztergom vara Bazilika Karvaria 2

Az esztergomi bazilika, azaz Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház monumentális épülete 47 év alatt épült fel, 1869-ben készült el. A bazilika története viszont ennél jóval régebbre nyúlik vissza: A bazilika helyére először István király építtetett templomot, amit 1180-ban egy tűzvész teljesen tönkretett. A török idők sem kedveztek az épületnek.  A ma látható épület építési munkálatai sem folytak zökkenőmentesen, többször félbeszakadtak, újra és újra áttervezték az alaprajzot. Az idők során négy érsek és négy építész vezette a munkálatokat – köztük Packh János és Hild József, akiket koruk kiemelkedő építészei között tartottak számon. Az épület 1856-ban még nem készült el teljesen, mégis sor került az ünnepélyes felszentelésére. 

A 2. világháború alatt a bazilikát súlyos támadás érte: körülbelül 95 gránát és bomba hullott rá, aminek következtében az oszlopcsarnok és a kupola is megsérült. Ma az ország egyik leglátogatottabb műemléke.

Esztergomnak két kálváriája van.

Kálvária a bazilikával szemben:   Görgey Márton kanonok készíttetett, eredetileg a Várhegyre, majd lebontották. 1823-ban, a jelenlegi helyén állították fel. Az eredetileg négy szoborból álló együttest csak később egészíttette ki Jordánszky a két lator (A. Scrott) szobrával. A feszülettől balra Mária, a feszület tövében Magdolna és tőle jobbra Szent János evangélista szobrai állnak, nem bizonyíthatóan Hebenstreit József (1719 – 1783) alkotásaiként, 1781-ből. A stációk domborművet A. Schrott készítette 1838-ban.

Az esztergomi belvárosi Kálvária-kápolna a Vaskapu nyugati lejtőjén, az úgynevezett Kálvária-hegy tetején áll. A kápolna neoromán stílusban épült 1900-ban. Görögkereszt alaprajzú, igénytelen, nyerstégla falazású épület. A kálvária együttes magas talapzaton álló öt darab életnagyságú, festett szoborból áll. Krisztus keresztjétől jobbra Szűz Mária, balra Mária Magdolna látható. Két oldalt a két lator keresztre feszítve. A jobb oldali lator arca megnyugvást fejez ki, ezt erősíti lábainak párhuzamos állása. A bal oldali tehetetlen dühét fokozza a derékszögbe felrántott jobb lábszára, és görcsösen magasba emelt jobb karja.

DSCF6775 2 Kalvaria DSCF6768 2 bazilika scaled DSCF0811 2. stacio scaled DSCF0796 2 kalvaria DSCF0750 2 bazilika mennyezete reszlet