Időrablók

nervous manager 5de84aea a5af 40f5 9147 1dc134a49710

Valamelyik nap éppen az Omega legendás Időrabló című lemezét hallgattam. Azontúl, hogy fenomenális album, szöget ütött a fejembe a címe. Konkrétan az, hogy mennyi felesleges, szükségtelen, elhagyható dologgal kell időnként foglalkoznunk. Az ingatlanüzemeltetők és társasház kezelők számára számos olyan külső tényező létezik, amelyek jelentős időt vesznek el a fontos feladatoktól. Összeszedtem a szerintem leggyakoribb céltalan és főleg időrabló dolgokat amikkel eddig találkoztam:

  • Lakók panaszai és kérései:
    – Apró, nem sürgős (sokszor nem is az ingatlan üzemeltetőre tartozó) problémák bejelentése.
    – Nem valós vagy túlzó panaszok kezelése. Ilyen amikor az egyik szomszéd szerint a másik hangos volt a hétvégén, közben az ominózus másik szomszéd éppen külföldön nyaralt

  • Váratlan karbantartási problémák:
    – Kis, de időigényes javítások, mint például csöpögő csapok vagy elromlott villanykapcsolók. Ezeket is meg kell csinálni de ha valahol épp ömlik a víz egy komoly csőtörésből akkor inkább oda küldené a szerelőt az ember.

  • Kommunikációs problémák:
    – Félreértések a lakókkal, bérlőkkel vagy alvállalkozókkal.
    –  Felesleges vagy túl gyakori visszahívások és email váltások apró részletek miatt. Elképesztő mennyi időt tud elvenni az amikor valaki 4-5 emailben vagy ugyanennyi hívásban közli azt amit egy hívásban vagy emailben is közölhetett volna.

  • Adminisztrációs teendők:
    – Normál esetben elkerülhető papírmunka és dokumentációk töltögetése. Nem is kezdem sorolni rém felesleges bürokratikus marhasággal kell foglalkozni.
    – Hosszadalmas jóváhagyási folyamatok.

  • Nem fizető tulajdonosok „kezelése” és behajtások:
    – Elmaradt bérleti díjak vagy közös költéség behajtása, fizetési emlékeztetők küldése és ezzel kapcsolatos adminisztráció nem éppen gyorsan zajló dolgok.

  • Váratlan látogatások és inspekciók:
    – Kormányzati – önkormányzati szervek vagy biztosítók helyszíni ellenőrzései, szemléi. A fontoskodó hivatalnoknál nagyobb időrabló kevés van.

  • Bérlői változások kezelése:
    – Új bérlők be- és régi bérlők kiköltözésének lebonyolítása.
    – Esetleges viták az ingatlan állapotáról. Hiába fotóztunk és videóztunk a beköltözéskor, van aki még ekkor is vitatkozik.

  • Szomszédos ingatlanok okozta problémák:
    – Zaj, szemetelés vagy más zavaró tényezők kezelése. Ez is egy rém irritáló dolog. Az emberi bunkóság és tudatlanság okozta problémákkal küzdeni sokszor végtelennek tűnő feladat.

  • Külső szolgáltatók késedelmei és hibái:
    – Karbantartó cégek, takarítók, szerelők és egyéb vállalkozók késései vagy nem megfelelő munkavégzése. Várunk egy vállalkozóra aki késik és még nem megfelelően végzi el a feladatát. Ekkor kezdhetünk mindent előről…

  • Közmű szolgáltatások megakadása, szünetelése:
    – Áramkimaradások, vízvezeték problémák és ezek sokszor végtelenül megoldása. No komment…

  • Különféle kárt okozó incidensek:
    – Betörés, rongálás, vandalizmus és egyéb hasonló problémák kezelése. Ismét az emberi hülyeség és tömör tahóság. Rengeteg dolgunk van így is, de ha egy díszmarha még rongál és tör-zúz az nemcsak dühítő hanem sok időt és pénzt visz el.

  • Az informatikai rendszer technikai problémái:
    – Szoftverhibák, adatvesztések, vagy rendszerek frissítéseinek kezelése, amelyek az ingatlanüzemeltetési szoftverek és rendszerek használatában okoznak fennakadásokat.

  • Építési és felújítási munkálatok:
    – Felújítási munkálatok során fellépő késések és problémák. Hiába, hogy elképzeltünk egy határidőt, amiben meg is egyeztünk ez néha megy a kukába. És csak várunk és várunk.

Ezek az időrabló tényezők gyakran akadályozzák az ingatlanüzemeltetőket abban, hogy a stratégiai, hosszú távú feladatokra koncentráljanak, és hatékonyan kezeljék az ingatlanok működését és fejlesztését.

a manager under 288ee069 ab67 4cd5 a821 3585c5b97992 a manager under a2803bdb a05e 4f76 bdda 74391f98976e

a desperate ne 41cd8871 52f4 4254 91df 3260c82e6744

AIRBNB pro és kontra

belo 1200x630 a0d52af6aba9463c82017da13912f19f1

AIRBNB. Gyakran halljuk. Tapasztalatunk is van a témában. Lehet már használtuk is. Ha lakásunkat szeretnénk erre a célra hasznosítani akkor itt van 10 előny és 10 hátrány amit érdemes figyelembe venni.

– Extra bevétel: Az Airbnb-n keresztül történő lakáskiadás jelentős extra bevételt hozhat, különösen a turisták által kedvelt helyeken.

– Rugalmasság: Az Airbnb lehetővé teszi, hogy saját igényeidhez igazítsd a kiadást, így nem kell hosszú távra elkötelezned magad bérlők felé.

– Globalizáció előnyei: Az Airbnb használata lehetőséget ad arra, hogy különböző kultúrákból érkező vendégekkel találkozz, ami gazdagíthatja a személyes tapasztalataidat.

– Rövid távú bérlés: A rövid távú bérlés révén elkerülhetőek a hosszú távú bérlők által okozott problémák, mint például a nem fizetés vagy a lakás állapotának romlása.

– Adózási kedvezmények: Bizonyos országokban adókedvezmények vehetők igénybe az Airbnb-n keresztül történő lakáskiadás esetén, ami további pénzügyi előnyt jelenthet.

– Ingatlan értéknövelése: A folyamatos karbantartás és felújítás, amit a vendégek igényei diktálnak, hosszú távon növelheti az ingatlan értékét.

– Fesztiválok és események kihasználása: Nagyobb események vagy fesztiválok idején a szálláshelyek iránti kereslet megnő, ami lehetőséget ad magasabb árak alkalmazására.

– Szabad helyhasználat: Amikor nincs vendég, a lakást saját magad vagy családod is használhatja, így nincs teljesen lekötve.

– Marketing és láthatóság: Az Airbnb platform nagy láthatóságot biztosít a lakásodnak, így nem kell külön marketinggel foglalkoznod.

– Automatizálási lehetőségek: Sok folyamat automatizálható (pl. foglalások kezelése, árképzés, kommunikáció a vendégekkel), ami megkönnyíti a lakás kiadását.


Szabályozási kihívások: Sok városban szigorú szabályozások vonatkoznak az Airbnb típusú rövid távú bérlésre, ami jogi problémákat okozhat.

– Szomszédok elégedetlensége: A gyakran cserélődő vendégek zavarhatják a szomszédokat, ami konfliktusokhoz vezethet.

– Karbantartási költségek: A folyamatos használat miatt nagyobb mértékű elhasználódás és gyakori karbantartási igények merülhetnek fel, ami költséges lehet.

– Idő- és energiaráfordítás: A lakás folyamatos takarítása, karbantartása, a vendégek fogadása és az adminisztráció sok időt és energiát igényel.

– Adózási bonyodalmak: Az Airbnb-s bevételek adózása bonyolultabb lehet, és külön adminisztrációs terhet jelenthet.

– Biztonsági kockázatok: Az idegen vendégek fogadása biztonsági kockázatokkal járhat, beleértve a lopás vagy rongálás veszélyét.

– Versenyhelyzet: A piac telítettsége miatt nagy a verseny, ami nyomást gyakorolhat az árakra és csökkentheti a bevételeidet.

– Vendégpanaszok kezelése: A vendégek panaszainak és problémáinak kezelése időigényes és stresszes lehet.

– Változó bevételek: A bevételek szezonálisan és az aktuális kereslet szerint változhatnak, ami bizonytalanságot jelenthet a pénzügyi tervezésben.

– Közösségi megítélés: Az Airbnb-s kiadás megítélése vegyes lehet a közösségen belül, és negatív reakciókat válthat ki.

– Biztosítási problémák: A rövid távú bérléshez külön biztosításra lehet szükség, ami extra költségekkel járhat, és nem minden biztosító nyújt megfelelő fedezetet.

Renitens lakók a társasházban

modern resident 662be3dc db61 48f2 8109 6dcf9b328a30

„Nálatok is laknak elmebetegek a házban?” Gondolom sokan megkapták már ezt a kérdést azok akik társasházban laknak. Hiába, a problémás tulajdonostárs egy halhatatlan topic a társasház kezelésben. Miért fontos erről beszélni?

Egy társasházban egy renitens lakó jelentős anyagi károkat okozhat, és különféle módokon hátráltathatja a társasház működését. Az alábbiakban részletezem a lehetséges problémákat és következményeket:

Elsők ezek közül az anyagi károk.

– Közös költségek nem fizetése:
Ha egy lakó nem fizeti rendszeresen a közös költségeket, az pénzügyi hiányt okozhat, ami befolyásolja a társasház fenntartását és működését. Ez hosszabb távon pénzügyi instabilitáshoz vezethet, és a többiekre hárulhat a terhek kiegyenlítése.

-Szándékos rongálás:
Egy renitens lakó szándékosan rongálhatja a közös területeket, például lifteket, lépcsőházakat, bejárati ajtókat vagy a kertet. Ezek helyreállítása jelentős költségekkel járhat.

– Szemetelés és szennyezés:
Rendszeres szemetelés vagy szennyezés a közös területeken extra takarítási költségeket generálhat. Emellett ezek a cselekmények a lakók komfortérzetét is csökkenthetik, és hosszú távon az ingatlan értékét is negatívan befolyásolhatják.

– Illegális tevékenységek:
Ha a lakó illegális tevékenységeket folytat, például illegális építkezést vagy kereskedelmet, az jogi következményekkel járhat, ami szintén anyagi terhet ró a társasházra (például ügyvédi díjak, bírságok).


Második témakör a működési akadályok.
– Közös döntések hátráltatása:
Egy együtt nem működő lakó akadályozhatja a közös döntéshozatali folyamatokat. Ha nem vesz részt a közgyűléseken, vagy szándékosan hátráltatja a határozatok meghozatalát, az lelassíthatja a fontos projektek végrehajtását (például karbantartási munkák, fejlesztések).

– Szabályok be nem tartása:
A társasház szabályainak és rendjének be nem tartása (például zajszennyezés, nem megfelelő parkolás) konfliktusokat generálhat a lakók között, ami hosszú távon a közösségi élet minőségét rontja.

– Kommunikációs akadályok:
Egy problémás lakóval való kommunikáció nehézségei (például nem reagál az értesítésekre vagy szándékosan megtagadja az együttműködést) megnehezítik a társasház kezelőjének munkáját, ami további idő- és energiaigényes feladatokat eredményez. Továbbá elvonja az időt és energiát más fontos ügyekről is.

– Jogi eljárások elindítása:
Ha egy renitens lakóval szemben jogi eljárást kell indítani (például kifizetetlen közös költségek miatt), az hosszú, költséges és időigényes folyamat lehet. Ez további terheket róhat a közös képviselőre és a többi lakóra.

– Karbantartási és javítási munkák késleltetése:
Ha egy lakó megtagadja a lakásába való bejutást a szükséges karbantartási vagy javítási munkálatokhoz (például csővezetékek ellenőrzése vagy elektromos rendszerek javítása), az késleltetheti a munkálatok elvégzését és potenciálisan nagyobb károkat okozhat az egész épületben.

– Tűzbiztonsági szabályok megsértése:
Ha egy lakó nem tartja be a tűzbiztonsági előírásokat (például tiltott helyeken tárol éghető anyagokat, vagy blokkolja a menekülési útvonalakat), az növeli a balesetek és vészhelyzetek kockázatát, ami veszélyezteti az összes lakó biztonságát. Nem is szólva az esetleges pénzbüntetésekről.

shutterstock 743951458 2