vlhkost-na-skle-origo-1024x683

Párásodás a lakásban

Korábban egyik cikkünkben értekeztünk a penészesedésről lakásban. Itt említettük ennek a kellemetlen és egészségtelen jelenségnek okaként a lakás párásodását.  Most megpróbáljuk összefoglalni a párásodáshoz vezető okokat.

Mi is a pára? A pára tulajdonképpen nem más, mint a levegőben található nedvesség. A legforróbb nyári napokon is találhatunk némi páratartalmat a levegőben, ami bizonyos fokig mondhatni egészséges is, szemben a túl száraz levegővel.
Amikor a lakásban levő helyiségek meleg levegője és a kinti hideg levegő találkozik, ha a hőmérséklet-különbség elég nagy, a meleg levegőben levő vízgőz kicsapódik a hideg felületeken. Ekkor láthatjuk például az ablak üvegén lefolyó páralecsapódást. Minél magasabb a páratartalom a helyiségben, vagyis minél magasabb a belső levegő páratartalma, annál gyakrabban tapasztalhatjuk a páralecsapódást a hűvösebb felületeken. Mondhatjuk úgy is, hogy a párásodás általában a páratartalom emelkedésének eredménye, és ennek hátterében különböző tényezők állhatnak.

Légzés és izzadás: Az emberek lélegzéskor és verejtékezéskor nedvességet bocsátanak ki a környezetbe. Ha a lakás szellőzése nem megfelelő, vagy egy adott helyiségben sok ember tartózkodik, a páratartalom emelkedhet.

Főzés: Főzéskor pára és gőz keletkezik, ami növeli a páratartalmat a konyhában. Ha nincs megfelelő szellőzés vagy páraelszívó, a pára a lakás többi részében is megjelenhet.

Zuhanyozás és fürdés: Zuhanyozás vagy fürdés közben nagy mennyiségű pára keletkezhet a fürdőszobában. A pára azután a lakás többi részébe is áramolhat, ha nincs megfelelően szigetelés vagy szellőztetés.

Rossz szigetelés: Nem megfelelő szigetelésű ablakok, ajtók vagy falak hozzájárulhatnak a hideg és nedves levegő bejutásához a lakásba, ami páratartalom-növekedést okozhat.

Elégtelen szellőzés: Ha a lakás nem rendelkezik megfelelő szellőzési lehetőségekkel, a levegő nem cserélődik ki hatékonyan, és a páratartalom növekedhet.

Mosás, mosogatás és szárítás: Mosás és szárítás során a ruhákból és mosogatás közben az edényekből is pára szabadulhat fel, ami növelheti a páratartalmat a lakásban.

Páraelszívók nem megfelelő használata: Ha különböző  párásító berendezéseket használunk a lakásban, az növeli a páratartalmat, hiszen ezek a készülékek azért működnek, hogy növeljék a páratartalmat a száraz levegőben. Ha túlzásba visszük a használatukat és nem tartjuk be a használati utasításokat akkor jelentősen nőhet a párásodás.

Szivárgó víz: Tetőről beszivárgó víz vagy csőrepedés (csőtörés) is okozhat párásodást a lakásban.

Mit tehetünk a párásodás ellen? Van néhány tippünk:

Szellőztetés: Gyakori szellőztetés segít a pára eltávolításában. Nyissa ki az ablakokat, és hagyja, hogy a friss levegő bejusson a lakásba. A szellőztetést érdemes reggel és este végezni, amikor a külső páratartalom alacsonyabb.

Páraelszívók: Használjunk páraelszívót a konyhában és a fürdőszobában, hogy a főzés vagy zuhanyozás során keletkező pára gyorsan eltávolításra kerüljön. Fontos, hogy az elszívót rendeltetésszerűen használjuk.

Higrométer használata: Meg nem előzi a párásodást, de fontos lehet használni egy higrométert a páratartalom ellenőrzésére. A megfelelő páratartalom általában 40-60% közötti.

Légkondicionáló berendezés: Egy jó minőségű légkondicionáló segíthet a páratartalom csökkentésében, mivel a lehűtött levegő nem okoz párásodást.

Szigetelés javítása: Ha a rossz szigetelés a probléma forrása, javítani kell a nyílászárók szigetelését (vagy cserélni kell őket), és gondoskodni szükséges a lakás megfelelő hőszigeteléséről.

Ossza meg