szelektiv-hulladekgyujtes

Miért gyűjtsünk szelektíven hulladékot?

Társasház és ingatlan kezelőként valamint „civilként” is fontos számomra és kollégáim számára is környezetünk védelme. Ez nem csak lózung és hangzatos frázis, úgy érezzük, hogy ez a téma közös ügyünk és tenni kell azért, hogy a világ tisztább, szebb és jobb hely legyen. Az egyik ilyen mód amivel tehetünk környezetünkért az a hulladékok szelektív gyűjtése. Tudom sokaknak vannak rossz tapasztalatai, sokan hallottak rémtörténeteket a témáról, de most ezektől tekintsünk el. Inkább nézzünk pozitívan a kérdéskör irányába és próbáljuk meg kihozni ebből a legtöbbet.  Néhány példát hoztam arra vonatkozóan miért lehet jó szelektíven gyűjteni a hulladékot.

– Segít csökkenteni a szemétlerakók terhelését és a csökkenti környezetszennyezést. Továbbá a
 hulladéklerakók által okozott talajszennyezést minimalizálja.

–  Újrahasznosítással csökken az új nyersanyagok kitermelése. Minél inkább csökken ez a szám annál tovább maradnak elérhetőek ezek a nyersanyagok.

– Az újrahasznosított anyagokból a gyártás nem ritkán kevesebb energiát igényel mint új anyagokból előállítani valamit.

– Kevesebb szemét égetése vagy lerakása csökkenti a légszennyezést és a talajszennyezést.

– A szelektív gyűjtés révén csökkenhetnek a hulladékkezelési költségek és növelheti az újrahasznosítás gazdasági potenciálját.

– Az újrahasznosítási iparág új munkahelyeket teremthet.

– Védett területek élővilágát is óvhatja a szelektív hulladékgyűjtés. A szelektív hulladékgyűjtés segít csökkenteni a környezeti terhelést, így kevesebb szemét kerül a védett területek környékére, és megőrizhető azok természeti szépsége.

– Az égetés helyett újrahasznosítás a káros anyagok kibocsátását minimalizálja.

– A szemétlerakók esetleges kiszivárgása veszélyeztetheti a vízkészleteket. A szelektív hulladékgyűjtés csökkentheti a vízszennyezést, mivel a szennyező anyagokat elkülönítetten kezelik.

– A hulladéklerakók tovább maradnak használhatók, ha kevesebb hulladékot kell kezelniük. Ennek gazdasági és környezetvédelmi előnyei nem elhanyagolhatóak

– Az újrahasznosított anyagokból készült termékek vásárlásával támogathatjuk a fenntartható gyártást. Ez tulajdonképpen a szelektív gyűjtés egyik legfontosabb célja.

– A szelektív gyűjtés növeli a környezet tudatosságot és erősíti a környezetvédelmi felelősségvállalást.  Az oktatás és a példamutatás révén a szelektív hulladékgyűjtés növeli az emberek környezettudatosságát

– A szelektív hulladékgyűjtés hozzájárulhat a fenntarthatósági fejlődési célok eléréséhez, mint a fenntartható fogyasztás és termelés.

– Az újrahasznosítás és a csökkentett szemétlerakás csökkentheti a káros gázok kibocsátását.

– A szelektív gyűjtés az innovatív technológiák fejlesztésére ösztönzi a hulladékgazdálkodást. Minél hatékonyabb technológiák kerülnek bevezetésre annál inkább erősödhet az újrahasznosítás.

– A szelektív hulladékgyűjtés hozzájárul a fenntartható és egészséges jövő kialakításához a következő generációk számára.

Ossza meg