Social Media Apps Logotypes Printed on a Cubes

Közösségi média ez+az

Napjainkban (sajnos vagy nem sajnos) megkerülhetetlenné vált életünkben a közösségi média. A Facebook, az Instagram, a Twitter vagy épp a Youtube ugyanolyan része lett a mindennapoknak mint a kereskedelmi televíziók vagy a rádiók. Nincs olyan nap, hogy ne hallaná az ember valahol azokat a szavakat, hogy „troll”, vagy „insta” vagy éppen „like”. Most megnézzük mit is jelentenek ezek.

– Algoritmus: A közösségi médiaplatformok által alkalmazott matematikai formula, amely meghatározza, milyen tartalmak jelennek meg a felhasználók hírfolyamában.

– Caption: A poszt mellé írt rövid szöveg, amely leírja vagy kiegészíti a megosztott tartalmat. A caption lehet szórakoztató, informatív vagy érzelmes, és hozzáadhatja a poszthoz a személyes érintettséget.

– Csoportok (Groups): A csoportok olyan közösségek, amelyekben az emberek közös érdeklődési körrel vagy céllal gyűlnek össze. A csoportokban tagok megoszthatnak tartalmakat, cseveghetnek és rendezvényeket szervezhetnek.

– DM (Direct Message): Egy privát üzenetküldési funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók közötti egyéni közvetlen kommunikációt.

– Emoji: Kifejező ikonok és szimbólumok, amelyekkel a felhasználók érzéseiket vagy reakcióikat fejezik ki.

– Engagement: A felhasználók interakciói a közösségi médiaplatformon, például tetszik, megosztások, kommentek, amelyek mutatják, hogy mennyire aktívak és érdekelték a tartalmak.

– Értesítés (Notification): Az automatikus értesítés a közösségi médiaplatformon, amely jelzi, ha valaki reagált, kommentált vagy megosztotta a tartalmat.

– Facebook: A Facebook egy közösségi hálózat, online platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kapcsolatba lépjenek barátaikkal és ismerőseikkel, megosszanak tartalmakat, mint például képeket és állapotfrissítéseket, valamint kövessék mások tevékenységeit a hírfolyamon. A Facebookon létrehozhatnak személyes profilokat, csatlakozhatnak csoportokhoz, és oldalakat hozhatnak létre különböző célokra. A platform 2004-ben indult, és azóta világszerte több milliárd felhasználóval rendelkezik.

– Follower Count: A követők számának mutatója egy felhasználó profilján, ami jelzi, hányan követik az adott személyt.

– Hashtag: Egy kulcsszó vagy kifejezés aposztróf előtt (#), amely segít kategorizálni és könnyebben megtalálni a tartalmakat.

– Hírfolyam (Feed): A közösségi média főoldala, ahol a felhasználók barátaik és követett személyek tevékenységeit láthatják, például posztok, képek vagy videók.

– IG Reels: Rövid, kreatív videók megosztására szolgáló funkció az Instagramon belül. A Reels lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rövid videókat készítsenek és osszanak meg zenével, effektekkel és egyéb kreatív eszközökkel.

– IGTV: Az Instagram saját videómegosztó platformja, amely lehetővé teszi a felhasználóknak hosszabb, függőleges videók megosztását. Az IGTV tartalmak elérhetők az Instagramon belül is, de külön alkalmazásban is.

– Influencer: Olyan személy a közösségi médiában, aki jelentős követőtáborral rendelkezik, és befolyásolhatja követői véleményét, döntéseit, és ebből anyagilag profitál is.

– Instagram: Az Instagram egy közösségi média platform, ahol a felhasználók képeket, videókat és rövid történeteket oszthatnak meg. A felhasználók követhetik egymást, lájkolhatják és kommentelhetik a posztokat, valamint különböző funkciókat használhatnak, mint például az Instagram Stories, IGTV és az Instagram Live. Az alkalmazás széles körű szűrőkkel és effektekkel is rendelkezik a tartalmak testreszabásához.

– Követés (Follow): A funkció, amely lehetővé teszi, hogy egy felhasználó kövesse egy másik felhasználó tevékenységét, és így láthassa a hírfolyamában megjelenő posztokat.

– Közösségi média menedzsment (Social Media Management): Az eszközök és stratégiák összessége a közösségi média fiókok hatékony kezelésére, beleértve a posztok ütemezését, analitikáját stb.

– Like (Tetszik): Az egyik leggyakrabban használt visszajelző forma, amely azt jelzi, hogy a felhasználó pozitív reakcióját, tetszését fejezi ki egy poszt iránt.

Livestream: Valós idejű online videóközvetítés, amely lehetőséget ad a felhasználóknak az élő események megosztására.

– Megosztás (Share): Egy tartalom más felhasználókkal való megosztása a saját profilon vagy hírfolyamban.

– Mém (Meme): Humoros vagy valamitől jellegzetes képek amelyeket a felhasználók gyakran megosztanak és terjesztenek.

– Oldalak (Pages): Az oldalak cégeknek, sport csapatoknak, hírességeknek, márkáknak vagy más nyilvános személyeknek szolgál promóciós és információs célokra. Az oldalakon keresztül a felhasználók követhetik az eseményeket, híreket és egyéb tartalmakat, amiket a oldal közzétesz.

– Pinterest: A Pinterest egy online képmegosztó és tároló platform, ahol a felhasználók különböző témájú képeket, grafikákat és egyéb vizuális tartalmakat gyűjthetnek, tárolhatnak és oszthatnak meg. Az alkalmazás és weboldal lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tematikus „táblákat” hozzanak létre, amelyekbe képeket „tűzhetnek ki” (pinelhetnek) a Pinterestről vagy az internetről.

– Podcaster: A „podcaster” olyan személy, aki un. podcastot készít vagy részt vesz podcastokban. A podcast egy olyan „médium”, amely hangfelvételeket vagy más audio tartalmakat használ, és azokat interneten keresztül terjeszti. A podcaster tehát az, aki létrehozza, szerkeszti és közzéteszi ezeket az audio tartalmakat. Mondhatjuk, hogy egyfajta új rádiós a podcaster.

Profil: Egy felhasználó egyéni oldala vagy fiókja a közösségi médiaplatformon, ahol megosztja személyes információit és tartalmai láthatók.

– Snapchat: A Snapchat egy mobilalkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rövid, ideiglenes tartalmakat, ún. „snap”-eket küldjenek egymásnak. Ezek a tartalmak lehetnek képek vagy videók, amelyeket a címzett csak rövid ideig láthat, mielőtt azok örökre eltűnnének. Emellett a Snapchat tartalmaz további funkciókat is, például az „Emlékek”, ahol a felhasználók hosszabb ideig tárolhatnak tartalmakat, valamint szűrőket, effekteket és más kreatív eszközöket a képek és videók szerkesztéséhez. A Snapchat népszerűsége nagy a fiatalabb generációk körében, akik élvezik a gyors és szórakoztató tartalommegosztást.

Szponzorált tartalom (Sponsored Content): Tartalom, amelyet fizetett hirdetők vagy cége finanszíroznak, hogy elérjék a közösségi média követőit.

– Taggolás: Az egy felhasználó által egy másik felhasználó megjelölése egy posztban vagy kép alatt.

– Telegram: A Telegram egy biztonságos és felhőalapú üzenetküldő alkalmazás és platform, amely lehetővé teszi a felhasználóknak a szöveges üzenetek, fényképek, videók és más médiafájlok küldését. Az alkalmazás különlegessége az end-to-end titkosítás, ami növeli a kommunikáció biztonságát. Emellett a Telegram csoportos chat lehetőségeket, csatornákat, botokat és egyéb funkciókat is kínál, és a felhasználók széles körű tartalommegosztási lehetőségeket kapnak. A Telegramot gyakran a magánélet és a biztonság iránt érdeklődők választják.

Tik Tok: A TikTok egy közösségi média alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára rövid videók készítését és megosztását. A videók általában rövid, 15 másodperces snittek, és gyakran zenére vagy más hangokra vannak szinkronizálva. A TikTok a fiatalabb generációk körében különösen népszerű, és a felhasználók sokféle kreatív tartalmat osztanak meg, beleértve a táncokat, humoros jeleneteket, képességdemonstrációkat és egyéb szórakoztató tartalmakat.

Troll: Egy személy, aki szándékosan provokál vagy zaklat másokat online közösségi médiafelületeken.

Történet (Story): Rövid élettörténetek, események vagy tartalomgyűjtemények, amelyek egy adott időtartamon belül láthatók és 24 óra után eltűnnek.

– Twitch: A Twitch egy online élő videómegosztó platform, különösen ismert a videojáték-streamingről. A felhasználók itt élőben közvetíthetik, illetve nézhetik mások játékmenetét. Emellett a Twitch alkalmazásokat kínál más tartalomkészítőknek is, például az élőzenei előadóknak, podcastereknek és más szórakoztató tartalmaknak. A platformon a nézők interaktívan kommunikálhatnak a streamerekkel a chat ablakban, és a Twitch népszerűségének része az élő közvetítések, a közösségi részvétel és a tartalomkészítők támogatása.

– X (Twitter): Az X (régi nevén Twitter) egy közösségi média platform, ahol a felhasználók rövid, legfeljebb 280 karakteres üzeneteket, úgynevezett „tweeteket” oszthatnak meg. A felhasználók követhetik egymást, és az érdeklődési körüknek megfelelően olvashatják és interakcióba léphetnek más felhasználókkal. A platformon gyakran használtak a hashtag-ek, emojik és multimédiás tartalmak. A Twitter az aktuális események, hírek és gondolatok gyors megosztására és terjesztésére szolgál.

– Youtube: YouTube egy online videómegosztó platform, ahol a felhasználók videókat tölthetnek fel és nézhetnek meg. A weboldal 2005-ben indult, és azóta a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb videómegosztó szolgáltatásává vált. YouTube-on megtalálhatók különböző témákban, mint például zene, filmek, oktatás, játékok, vlogok és még sok más. A felhasználók kommenteket fűzhetnek a videókhoz, és előfizethetnek a kedvenc csatornáikra. A platformon széleskörű tartalom áll rendelkezésre, és lehetőség van saját csatorna létrehozására is.

Ossza meg