Home-Air-Conditioning-Servicing

Irodaházi klíma karbantartás

Sok feladatunk között az egyik (talán) a legfontosabb a személyes jelenlét más néven a helyszíni szemle. Már korábban írtam ezt, de nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Székesfehérvári irodaház látogatásunk alkalmával feltűnt, hogy a klímák némileg hangosak, valamivel több kondenzvíz termelődik, valamint időnként kellemetlen szag is jelentkezett. Szerencsére egyik probléma sem volt súlyos (tehát nem non-stop álltak fent a problémák), de a javítással nem vártunk és ez a múlt héten meg is történt. Itt nagyobb létszámú klímát kell karbantartani, de természetesen ezt a problémát is orvosoljuk.

A klíma és légkondícionáló berendezések karbantartásánál három fő szempontot kell figyelembe venni: egészség védelem, energia felhasználás csökkentése és a berendezések élettartamának növelése. Ezekből is tisztán látszik, hogy a klíma berendezések rendszeres tisztítása és karbantartása kiemelten fontos. Egy klímaberendezés esetén nem csak akkor kell hívni a szerelőt, ha valami elromlik vagy meghibásodik. A klíma rendszeres karbantartása életbevágóan fontos a berendezés kifogástalan működéséhez. Abban az esetben ha nem fordítunk rá kellő figyelmet a klíma használata akár az egészségünkre is hatással lesz. Évente egyszer minimum karban kell tartani a készüléket, hogy biztonságosan működjön.

A klíma beltéri egységében az átáramló levegőből lerakódik a lakásban lévő szerves anyagokat is tartalmazó por, ami a nedves közegben az idők során bomlásnak indulva penésztelepeket hoz létre és spórákkal árasztja el a lakást. Egy ilyen folyamathoz évek szükségesek, de ha ez bekövetkezett, akkor egy rendkívül veszélyes, megbetegedéseket okozó berendezés keringteti át magán a lakás levegőjét és folyamatosan fertőzi az ott élőket. Nem lehet elég sokszor elmondani, hogy igen komoly veszélyforrást jelent a klíma beltéri egységekben elszaporodható penészgombák jelenléte, amelyek spóráira sokan allergiásak. Ezen kívül számos légúti megbetegedéseket okozhatnak a nem karbantartott klímaberendezések. Számos klímaberendezéseket gyártó cég kifejlesztett már különböző szűrőrendszereket és speciális bevonatokat valamint öntisztító funkciókat, ami csökkenti a klímaberendezések elfertőződésének esélyét, de ezeket is rendszeresen karbantartani kell. Tehát abban az esetben, ha a beltéri egység nincs rendszeresen kitisztítva, akkor a benne lerakodó pór és egyéb lerakódás folyamatosan vastagszik, ennek eredménye képen penész és gombatelepek alakulhatnak ki a beltéri egységben.

A karbantartás alkalmával ezt a folyamatot tudjuk kikerült, a szakemberek teljes egészében sterilizálják légkondicionáló belsejét, megszűntetve a már kialakulóban lévő szennyeződéstelepeket is. A klímákban kívülről láthatatlanul alakul ki az a biomikrofilm, amiben elkezdődik a baktériumtelepek kifejlődése és ezt kell vegyszeres gőzöléssel időben megakadályozni.
Sokan azt gondolják, hogy mivel alig használják a klímát a nyári szezonban semmi értelme nincsen a klíma karbantartására. Azonban fontos tudnivaló, hogy a klíma használat gyakoriságának semmi jelentősége nincs, hiszen a lakásban keletkezett por réteg ugyanúgy bejut a klíma belsejébe, így használatkor ugyanúgy bejutnak a levegőbe a nemkívánt kórokozók és baktériumok.
Érdemes még a szezon előtt vagy után elvégeztetnünk a klíma karbantartását, hogy elkerüljük a várakozást és persze azt, hogy egészségtelen levegőt lélegezzünk be a klíma használatakor.
A klímagyártók előírják az évenkénti minimum egyszeri, de egyes típusú készülékek fűtési üzemben is használt, vagy kiterjesztett garancia esetén a minimum évi kétszeri karbantartást is. Vannak olyan szennyezett, poros helyek vagy ahol a készülékeket folyamatosan használják ahol akár évente négyszer-ötször is ki kell tisztítani a klímaberendezést.

A klíma karbantartás általános lépései:
– klímaberendezés beltéri egységének burkolatának tisztítása
– beltéri egység szűrőinek vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése
– beltéri egység hőátadó felületének, cseppvíz tálcájának és csövének valamint a ventilátor egységnek vegyszeres tisztítása
– kültéri egység kondenzátorának sűrített levegővel, vagy erősen szennyezett felületnél nagynyomású mosóval történő tisztítása
– áramfelvételek ellenőrzése
– hűtőközeg nyomásellenőrzés (ha szükséges)
– a klímaberendezés csatlakozóinál hűtőközeg szivárgás ellenőrzés, ha szükséges a csatlakozások felülvizsgálata, után húzása
– a klímaberendezés elektromos rendszerének felülvizsgálata
– a klímaberendezés mechanikai egységeinek felülvizsgálata
– a klímaberendezés megfelelő rögzítésének a vizsgálata

 

 

Ossza meg