DSCF6415 Kossuth Múzeum - Egykori Ipar és Kereskedelmi Bank épülete Múzeum utca 5. a

Híres épületek különkiadás: Cegléd

Cegléd: az „Alföld kapuja”, Esős, borongós napon jártam ebben a szecessziós épületekben gazdag városban.

Cegléd első okleveles említése IV. (Kun) László korából, 1290-ből származik. Tatár, török, tűzvész pusztította, vallási harcok dúltak falai között. Az 1848-as események során Kossuth toborzókörútra indul. 1848. szeptember 24-én délután vonattal érkezett első állomására, Ceglédre. Megjelenése és gyújtó hangú szónoklata – a ceglédi katolikus templom előtt hatásos volt. 2-3 ezren csatlakoztak a szabadságharchoz. Állítólag a Pestre vonuló ceglédi önkéntesek énekelték először a Kossuth-nótát. Cegléd a szabadságharc leverése után is ragaszkodott a függetlenségi hagyományokhoz. Cegléd volt akkoriban az agrárszocialista mozgalom egyik központja. Az első világháborúban közel 1000 ceglédi lakos esett el, és a Tanácsköztársaság 1919-es napjai sem múltak el áldozatok nélkül. A második világháborús veszteségeket növelte a zsidók deportálása (kb. 600 áldozat). A szovjet hadsereg 1944. november 4-én foglalta el a várost, amelynek határában óriási hadifogolytábort működtetett.

Híres épületei: Nagytemplom: Cegléd középpontjában, a Szabadság tér közepén áll, a görög kereszt alaprajzú, kupolával fedett templomépület. Az épület tervezését az Olaszországban tanult, pesti építészre, Hild Józsefre bízták, akinek már ekkor is különösen jó híre volt. Az építkezést sok zavaró tényező és körülmény is lassította. 1871-re fejeződött be az építkezés.

Evangélikus templom: a Szabadság tér másik uralkodó jellegzetessége a karcsú tornyú, neogótikus stílusú Evangélikus Templom, amely Sztehlo Ottó budapesti műépítész tervei szerint készült. 1896. november 31-én szentelték fel.

A város legrégebbi szakrális szoborcsoportja a Kálvária-temetőben található Kálvária barokk szoborcsoport.

Zsinagóga: Baumhorn Lipót építész tervei alapján épült, szecessziós stílusban 1902-ben

Városháza: 1891-93-ban készült el, Márkus Ágoston és Illés Gyula budapesti építészek tervei alapján

Kossuth Gimnázium csodálatos szecessziós épülete Pártos Gyula tervei alapján 1903-ban készült el.

Kossuth Múzeum: egykori Iparbank épülete, mely 1907-ben épült ifj. Nagy István budapesti építész szecessziós tervei alapján.


Ossza meg