Külföldi bérlŐ

Külföldi albérlője van? Így adhatja ki biztonságosan ingatlanát!

Külföldi albérlője van? Így adhatja ki biztonságosan ingatlanát! Mi történik akkor, ha albérlőnk, aki külföldi állampolgár nem hajlandó fizetni, ráadásul.

Ahhoz, hogy közvetlenül európai szinten is végrehajtható okirat legyen a kezünkben, nincs arra szükség, hogy a szerződésünket közokiratba foglaltassuk. Önmagában elegendő, ha a főbérlő, egy egyoldalú kötelezettségvállalást tesz egy közjegyző előtt. Ezt a nyilatkozatot, tekinthetjük, egy bérleti szerződés feltételéül is. Fontos ebben a nyilatkozatban, olyan kockázatokra összpontosítani, ami ha bekövetkezik, a legjobban fájhatna. Jelen esetünkben, ha a bérlő nem hajlandó tovább fizetni az albérleti díjat, emellett több havi tartozása is van akár még meg is rongálja az ingatlant. Ehhez hasonló szempontok alapján érdemes magunkat bebiztosítani az ingatlant. Az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat nagy előnye, hogy elkészítéséhez nem kell mindkét félnek megjelennie a közjegyzői irodában, ami gyorsíthatja az ügyintézés folyamatát. Ráadásul a világ számos államában a kötelezettségvállaló nyilatkozatot elektronikusan is hiteles formában el tudja juttatni a közjegyző a jogosulthoz. Ha az albérlő tartozásait hátrahagyva külföldre költözik, nem kell a pénzünkre keresztet vetnünk. A közjegyző által lefolytatott európai fizetési meghagyásos eljárással a határon átnyúló tartozás esetében is elkerülhető a pereskedés. Az európai fizetési meghagyás kibocsátását – a polgári és kereskedelmi ügyekből eredő –, bármekkora összegű lejárt pénzkövetelés esetében kérhetjük, ha az adósunk egy másik uniós tagállamban rendelkezik lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy székhellyel. Az eljárást egyszerűen, egy magyar nyelvű formanyomtatvány kitöltésével kezdeményezhetjük bármelyik magyar közjegyzőnél, aki a benyújtást követő 30 napon belül elbírálja a kérelmünket. Ha az adósunk ellentmondással él, azaz írásban kifogást emel a fizetési meghagyással szemben, az eljárás perré alakul – magyar közjegyző által kibocsátott európai fizetési meghagyás esetén a hatáskörrel rendelkező illetékes magyar bíróság előtt. Ha az adós nem mond ellent, akkor az európai fizetési meghagyás jogerőssé és végrehajthatóvá válik. A végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyás alapján a végrehajtás elrendelése annak a tagállamnak az illetékes hatóságától vagy bíróságától kérhető, ahol az adósunk végrehajtás alá vonható vagyona található. A végrehajtás elrendelésére annak a tagállamnak a jogszabályi előírásai vonatkoznak, amelyben az elrendelést kérik.

A cikk azért íródott, mert egy osztrák ügyfelünkkel, akinek Sopronban adtunk bérbe ingatlant (szerencsére már nem az) majdnem így jártunk. Az utolsó pillanatban végül fizetett és távozott.

Ossza meg