hőradar

Hőradar

Sajnos egyáltalán nem szokatlan látvány az, hogy egy irodában sarkig tárt ablak mellett megy a klíma, és épp így az sem számít újdonságnak, hogy kamaszunk szobájában télen 26-28 fokon „forr a radiátor”, ő pedig atlétatrikóban és rövidnadrágban „vészeli át” a mínuszokat.

Az nyilvánvaló, hogy mindenkinek más a hőérzete, azaz más-más hőmérsékleti tartományban érzi komfortosan magát. Mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy a hűtés-fűtés költségét valakinek (a családfenntartónak vagy az irodaház üzemeltetőjének) ki kell fizetnie. Ha nem mindegy, hogy mennyiért hűti/fűti helyiségeit, akkor ez a cikk és új fejlesztésünk: a Hőradar Önnek szól.

Bakonyi Árpád, a Rem189 Zrt.- Ingatlanüzemeltetés ügyvezetője és Kovács Vilmos Levente, A Simplexion Kft. mérnöke egy vadonatúj termékkel jelent meg a közelmúltban a magyar piacon.

A jobb híján Hőradar munkacímen futó eszköz az irodaházak üzemeltetőinek és a lakossági felhasználóknak egyaránt megoldást kínál az energiapazarlás visszaszorítására.

A termék ötlete Bakonyi Árpádtól ered, aki ingatlanüzemeltetőként „testközelből” szembesült a problémával. – Ott, ahol a bérlők átalányt fizetnek a hűtésért/fűtésért, nem érdekeltek abban, hogy takarékoskodjanak az energiával. Ezért egy olyan termék fejlesztésére kértem fel Kovács Vilmos Levente barátomat, amivel az egyes helyiségek pillanatnyi hőmérséklete detektálható.

Telepítés negyed óra alatt

A feladatot néhány hónap alatt megoldotta az ipari automatizálási mérnök Kovács Vilmos Levente és csapata, így született meg a kettős funkcióval ellátott Hőradar, ez a kisebbfajta okostelefon méretű készülék, amiről a fejlesztő a következőket tartja fontosnak: – A most piacra kerülő eszköz ipari és lakossági felhasználásra egyaránt alkalmas. Rendkívül gyorsan – kb. negyed óra alatt – telepíthető, ehhez mindössze a hőmérőt kell felszerelni az adott iroda falára (irodánként), ezt követően csupán az eszköz összehangolása szükséges a rendszer lelkét jelentő szerverrel. Nincs kábelezés, a készülék wifin továbbítja az információkat egy weboldalra.
A bemeneti oldalon a felhasználónak mindössze a szóban forgó iroda/szoba területét kell meg adni és azt, hogy milyen időközönként szeretne adatokat kapni, a többi már a „kütyü” feladata.

Jelentés a hőmérsékletről és az áramszünetről

Az alkotók a Hőradarral sokoldalú megoldást adnak a megrendelők kezébe. Egyrészt az igényeknek megfelelő időközökben jelentést küld a webes felületre a helyiségek aktuális hőmérsékletéről, másrészt (szintén előre beállított időközöként) az áramellátás folyamatosságáról is értesíti a rendszerbe bekötött felhasználót. Ez utóbbi főként a egy esetleges áramszünet esetén a szerverszobákat üzemeltető cégek számára lehet előnyös, de segítségével a magánlakások hűtő/fagyasztóinak leolvadása is megelőzhető.

Nem csak egy digitális hőmérő!

A Hőradar jóval több egy egyszerű digitális hőmérőnél, ugyanis a készülék nem hőmérsékleti adatokat, hanem az algoritmusa által kiszámolt százalékokat közöl, így nyomon követhetők az adott mérőhely hőmérsékletében bekövetkező változások, a korábbiaknál jóval pontosabban díjszámítást lehetővé téve. Az előző hónapokkal való összehasonlítást megkönnyíti, hogy a kapott adatokat a rendszer visszamenőleg is megőrzi, azok letölthetők, listázhatók, az eredményekből grafikonok készíthetők.
A fejlesztők gondoltak a nyári kánikulára és a klíma berendezések üzemeltetésére is, ezért az algoritmus a hűtésre fordított energia mérésére ugyanígy alkalmas, elősegítve a mérőhely rezsiköltségeinek optimalizálását.

Megtakarítás és fenntarthatóság egyben

Abban a piac valamennyi érintett szereplője egyetért – már csak a magas energiaárak okán is –, hogy érdemes az energiával takarékoskodni. Bakonyi Árpád viszont konkrét számokkal támasztja alá fejlesztésük létjogosultságát. – Ha egy 20 fokos átlaghőmérsékletű iroda hőmérsékletét egyetlen fokkal csökkentjük, 5%-os megtakarítást érhetünk el. Tapasztalataim szerint a Hőradarral (a kiindulási hőmérséklettől függően) a fogyasztás 10-20, de akár a 30%-a is visszavágható.

A számszerűsíthető megtakarítások mellett nagyobb kitekintésben is megtaláljuk a Hőradar előnyeit, ugyanis az üvegházhatások első számú felelősévé tett CO2 ( széndioxid) kibocsátás kontrollálásában is jelentős szerepet játszik. Ha pedig így van, akkor a berendezés alkalmazását érdemes a környezetkímélő működést szem előtt tartó vállalatok fenntarthatósági jelentésében is megemlíteni.

Végezetül tekintsük át még egyszer a Hőradar előnyeit:

  • olcsó (egyszeri készülékdíj + üzemeltetési havi díj)

  • gyorsan telepíthető

  • 5-10 %-os hőenergia megtakarítást is lehetővé tesz

  • az áramkimaradás esetén riasztást küld

  • az adatok visszamenőlegesen is ellenőrizhetők

  • kontrollálja a CO2 kibocsátást

  • jó pont a fenntarthatósági jelentésben

Ha Önnek sem mindegy, hogy mennyit költ irodája-/családi háza hűtésére-fűtésére és a fenntartható környezetvédelmet sem csak egy szlogennek tartja, kérje ajánlatunkat!

Telefon: Bakonyi Árpád 06-30/398-49-27

Ossza meg