üzemeltetési kihívások

Hogyan oldjuk meg az új üzemeltetési kihívásokat?

Hogyan oldjuk meg az új üzemeltetési kihívásokat?

Halljuk, látjuk, olvassuk, a saját bőrünkön érzékeljük, hogy a koronavírus járvány komolyan rányomta a bélyegét a munkavégzésre minden szektorban. A létesítmények vezetői, üzemeltetői új szempontokat is be kellett, hogy vezessenek a mindennapi gyakorlatba. A legfontosabb ezek közül az alkalmazottak biztonságban tartása és a feltételezhető egészségügyi problémák lehetőségének megakadályozása volt.

Talán az új, eddig még példa nélküli kihívások okán a LEO FM 2021. első negyedévére vonatkozó Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Indexei 49,85 ponton állt, ahol az 50 pont jelenti a semleges értéket. Ehhez képest a 2021. február havi tényérték már 50,69-re emelkedett, amely a stagnálást jelentő 50 pontos értékhez képest enyhe erősödést jelent. A szektor sikeressége mögött számos példaértékű egyéni teljesítmény áll. Az elmúlt év tapasztalatai újra bebizonyították, hogy az FM szektor ellenálló, reziliens a válságokkal szemben. Büszkék lehetünk magunkra!

Mik a legfőbb feladatok az üzemeltetésben?

1. Az épületek fertőtlenítése

A COVID-19 kezelésében elsődleges szerepet játszik a biztonságos környezet megteremtése – ez pedig a fertőtlenítéssel kezdődik. A létesítmények üzemeltetőinek újra kellett gondolniuk a napi menetrendeket, takarítási folyamatokat és gyakorlatokat; a különböző helyszínekre (lobby, liftek, mosdók, lépcsőházak stb.) megfelelő és specifikus fertőtlenítő eljárásokat kellett kidolgozniuk.

A létesítményüzemeltetők számára az épületfertőtlenítés nemcsak új folyamatokat, hanem innovatív termékek és technológiák felkutatását és megismerését is jelentette; majd meg kellett állapítaniuk, hogy ezek megfelelőek és elegendőek-e a biztonságos üzemeltetéshez: azaz nem hagynak-e a vírus terjedésére lehetőséget.

A megoldási lehetőségek széles spektrumon mozognak, a legegyszerűbben kivitelezhető fertőtlenítőszeres takarítástól a szofisztikáltabb módszerekig, mint például az ózongenerátor, vagy akár a beléptetéshez a fertőtlenítő kapu használata.

2. A levegő minősége

Mivel a fertőzés elsősorban a levegőben lévő cseppek útján terjed, ezért a levegő megfelelő minőségének biztosítása a létesítmények üzemeltetőinek komoly fejtörést is jelenthet. A HVAC rendszerek szűrőinek cseréje megfelelő minőségű és hatékonyságú szűrőkre és a szerviz és karbantartási tevékenységek időben történő kivitelezése kiemelt figyelemmel kísért feladattá vált minden érintett számára.

Az épületekben keringetett levegő hatással van az egész létesítményre, az abban munkát végző cégek és emberek számára folyamatosan biztonságos munkahelyet kell teremteni.

3. Távolságtartás és új irányelvek

A létesítmények üzemeltetőinek újra kellett értékelniük a különböző területek és munkaterületek kihasználtságát a távolságtartási irányelveknek megfelelően. Ez a területek teljes átkonfigurálásától kezdve a kisebb kiigazításokon át befolyásolja a létesítménygazdálkodás különböző egyéb aspektusait is, például a használt terület minőségét és nagyságát.

Az épületek használóit, látogatóit meg kell tanítani arra, hogy a pandémiás helyzetben hogyan kell viselkedniük. Ilyen irányelvek lehetnek például az érkező vendégek fogadásakor, az esetleges várakozás idején a megfelelő távolság jelzése a padozaton, vagy a liftben egyszerre utazók számának maximalizálása. Az edukáció legegyszerűbb módja a megfelelő információval ellátott egyértelmű jelzések elhelyezése az épületek különböző releváns pontjain.

A munkavállalók is egyre érzékenyebbek a felhasználói élményre; elsősorban a saját biztonságukat és egészségüket szeretnék biztosítani az épületben töltött minden pillanatukban onnan kezdve, hogy belépnek a főbejáraton, elérnek munkahelyükre, munkaasztalukhoz, majd a munkában töltött idő alatt, egészen addig, amíg el nem hagyják az épületet.

A fentieket összegezve egyértelmű, hogy az üzemeltetés szerepköre egyre prominensebbé válik és az operatív szintről a stratégiai szintre kerül. A létesítménykezelők továbbra sem pihenhetnek meg, hiszen a koronavírus hatásai miatt a legtöbb vállalat szűkebb költségvetésből gazdálkodik, ami a vezetőket megtakarításokra ösztönzi. Egy olyan szakma számára, amely évek óta a „többet nyújt kevesebbért” módban működik, ez nem újdonság.

Kétségtelen, hogy a pandémia jelentős kihívást jelent minden szervezet számára. Ugyanakkor lehetőséget is teremt az üzemeltetési menedzsereknek arra, hogy megmutathassák, mennyire felkészültek a felmerülő kérdések kezelésében és proaktív megoldásában a költséghatékonyság jegyében, figyelembevéve a stratégiai terveket.

—————————————————————————————————————————————————————————–

Költséghatékony megoldást keres irodája üzemeltetésére a pandémiás feltételek között?
Felújítana, korszerűsítene, karbantartásra van szükség ingatlanában?
Bérbe adná üres ingatlanát? Társasházkezelőre van szüksége?
Racionalizálná biztosításait és azok költségét? Optimalizálná ingatlana energiagazdálkodását?

Örömmel állunk rendelkezésére:

Bakonyi Árpád, vezérigazgató
+36 30 398 4927
bakonyia@rem189.eu

Bakonyi Anita, cégvezető
+36 30 535 2765
bakonyianita@rem189.eu

Ossza meg