biztos3

Gondolatok a lakás és társasház biztosításokról 1. rész

Társasházak esetében sok visszatérő témakör van. Az egyik ilyen a társasházi biztosítás. Sok a tévhit ebben a témában, sokszor találkozunk az információk hiányával, tehát nem is olyan egyszerű ez a kérdéskör mint gondolnánk. Családi ház esetén egyszerű a képlet: kötünk egy olyan lakás biztosítást amilyet szeretnénk és kész. Akkor minden egyértelmű, pontosan tudjuk mi lett biztosítva, pontosan tisztában vagyunk a dolgok menetével. Egy társasház esetében ez már nem ilyen egyszerű. Társasház kezelőként nekünk állandóan résen kell lennünk ebben a témában is, egy jól és okosan megkötött biztosítás sokat érhet a társasháznak. Az ellenkezője pedig még hatványozottabban igaz.

A társasházak szinte minden esetben rendelkeznek olyan biztosítással, ami a lakóépületben keletkezett károk ellen nyújt védelmet. Ez a
társasházi biztosítás. Ez arra szolgál, hogy egy káresemény bekövetkeztekor nem a lakóközösség tartalékaiból kell fedezni a helyreállítást. Ezek a biztosítások a legtöbb esetben az épületszerkezetre, a közös használatú helyiségekre – vagyis a lépcsőházra, padlásra és pincére –, valamint egyes esetekben a falakra és a közművezetékekre terjednek ki. A társasház biztosítás lényegében vagyonbiztosítási és felelősségbiztosítási feladatokat láthat el. Vagyis védi a vagyont, azaz az épület minden egyes részét, a falakat, a padlózatot, a tetőt, a víz- és csatornahálózatot, az elektromos vezetékeket és berendezéseket. Továbbá a közös területeken (padlás, udvar, pince, folyosó lépcsőház) keletkezett károk ellen is védelmet nyújt, amennyiben ezeket valamilyen biztosítási esemény okozza. A felelősségbiztosítás arra jó, hogy a másoknak okozott személyi sérülések és dologi károk után járó kártérítést kifizesse a biztosító, ami egyébként a biztosítottat terhelné. Például ha az egyik lakónak beázik a lakása azért, mert a felette lakónál csőtörés volt, vagy az elromlott mosógép eláztatta a lakást, akkor az okozott károkért kártérítést kell fizetni. Ilyen esetekre való a felelősségbiztosítás, ami része lehet a társasház biztosításnak. Tehát a társasház biztosítása alapvetően az elemi károkra terjed ki, vagyis, ha például beázik a padlás, egy csőtörés miatt elázik a pince, vagy megsérül a ház homlokzata, általában fedezi a károkat.

A vagyon biztosításra visszatérve: ha valamilyen elemi kár miatt a saját lakásunknak egy olyan része sérül meg, amire a társasház biztosítása kiterjed, számíthatunk segítségre. Gondoljunk például egy 
csőtörésre: ha a falak beázásáról van szó, a társasház biztosítás a beázás okozta károkat téríti meg (tehát a festést, vakolást, csempézést, vagyis az eredeti állapot visszaállítását), viszont előfordulhat, hogy bútorok vagy egyéb berendezési tárgyak is tönkrementek a vízkár következtében, amelyek megvételét vagy javítását saját zsebből kell fizetnünk, ha nincs ingóság biztosításunk.  Ehhez azonban végtelenül fontos, hogy tisztában lennünk azzal, hogy egészen pontosan mire terjed ki ez a biztosítás, ugyanis a társasház általában csak egy alapcsomaggal rendelkezik, és a teljes körű védelem érdekében jó, ha van saját lakás és ingóság biztosításunk is.

A második részben az ingóságokról lesz szó.

Ossza meg