Az ünnepi díszkivilágítás veszélyei – Ezekre figyeljen!

Az ünnepi díszkivilágítás veszélyei – Ezekre figyeljen!

Egy stílusosan elhelyezett kerti világítás feldobhatja az egész ház vagy az utcarész hangulatát – főleg karácsony idején. Van azonban néhány fontos dolog, amelyre nem árt ügyelni.
A vásárlás előtt mindenképpen nézze meg a csomagoláson, hogy a fényfüzér beltéri vagy kültéri-e. Ez utóbbi nyugodtan használható a lakásban is, de a beltéri világítás szabadban való elhelyezése életveszélyes lehet!
A kültéri fényfüzérek használatához a legtöbbször hosszabbító is szükséges. Szintén nagyon fontos, hogy ebből is kültéri változatot vegyen!
Ha az évekkel ezelőtt vett lámpákat vagy a régi hosszabbítót szeretné a kertben használni, akkor elengedhetetlen a szigetelés ellenőrzése is.
Apróságnak tűnik, de az sem mindegy, hogy a kerti világítás zsinórjait vagy a talajon lévő elemeit hogyan rögzíti. Fontos, hogy ezek ne akadályozzák a közlekedést, ne lehessen bennük elesni.
Alacsony áramszámlával is fényárban úszhat a kert
Esztétikai szempontból a kerti világítás esetén is a „kevesebb néha több” elv ajánlott. Ha viszont valaki mégis azt szeretné, hogy a kertje fényárban ússzon, az sokat spórolhat, ha a hagyományos izzók helyett LED-et választ. Igaz, ezek a fényfüzérek drágábbak, mint a hagyományosak, de egy idő után jócskán megtérül az áruk. Emellett a LED nagy előnye, hogy mielőtt valamelyik izzó kiégne, a LED-nek fokozatosan halványul a fénye. Az ízléses kerti világítás akár néhány ezer forintból is kihozható. A pár száz forintos, rossz minőségű gyártmányoktól viszont óvakodjon, mert ezeknél nincs garancia arra, hogy a kültérinek árult világítótestek valóban megfelelnek az érintésvédelmi előírásoknak.

 

 

Ossza meg