IMG_4571

Napelem egy irodaházon? Miért is ne!

Székesfehérvárott üzemeltetünk egy 700 négyzetméteres irodaházat. Az épület a Viziváros területén lévő Móricz Irodaház. Ebben a létesítményben 25 iroda üzemel jelenleg. Szóval nem mondhatnám, hogy kis feladatról van szó. Egész konkrétan a feladataink: bérlők keresése, bérlő kezelés, közüzemi számlák kifizetése, elszámolás a tulajdonossal, kapcsolattartás különböző hivatalos intézményekkel, számlázás a bérlőknek, felújítások, korszerűsítések, karbantartások, takarítás, kertgondozás. Mindegyik feladatnak megvan a maga szépsége és nehézsége, de ahogy nálunk szokás mindent megoldunk a legjobb tudásunk szerint. A mostani kis cikkünk témája a fent említett ingatlan korszerűsítése de akár azt is mondhatjuk, hogy értéknövelése.

A tisztán látás kedvéért jegyezzük meg, hogy a korszerűsítés olyan építési munkálat, melynek végeztével az ingatlan részben vagy teljesen műszakilag megújul. Ez a folyamat semmiképpen sem keverendő össze az állagmegóvással. Másképpen megfogalmazva az ingatlan használatának javítása céljából az ingatlan komfortfokozatának a növelése. Ez történhet víz vagy csatorna vagy elektromos hálózat cseréjével, eresz csatornák cseréjével – építésével, gáz bevezetése, központosított fűtés létrehozásával, akár tetőcserével, vagy épp új fürdőszoba létrehozásával ott, ahol még ilyen helyiség nincs. Ugyanide sorolhatók hang-, hő-, és vízszigetelési munkák, nyílászárócserék és a megújuló energiaforrások alkalmazása is. A korszerűsítést csak olyan anyagokkal lehet végezni, melyeknél a kiállított megfelelőségi igazolás összhangban van a szabályozó rendeletben foglaltakkal. Szóval elég sok minden beletartozik ebbe a kategóriába, ami nekünk ingatlankezelőknek nagyon jó, mivel sok lehetőséget ad a kezünkbe amivel jobbá tehetjük az ingatlant. Sok kezelő elköveti azt a hibát, hogy nem úgy viszonyul az általa ingatlanhoz mintha a sajátja lenne. Mi viszont nem így gondolkodunk, nekünk minden ingatlan a „gyermekünk” és ahogyan a gyermekünket is fejlesztjük, pont úgy fejlesztjük az ingatlanjainkat is.

Nem is olyan régen úgy gondoltuk, hogy ideje tenni valamit a költségek csökkentése érdekében. Ez mostanában kulcskérdéssé vált mind a vállalkozásoknál mint pedig a családoknál, tehát mi sem maradhatunk ki belőle. Valami olyat próbáltunk megvalósítani ami valóban érzékelhető a tulajdonos és a bérlők számára is. Valamint nekünk is sikerélményt okoz, és növeli ázsiónkat. Ezért úgy döntöttünk, hogy napelemeket telepítünk az irodaházra, így kiváltva a nem kifejezetten pénztárca barát áram vásárlást. Mi is tisztában vagyunk vele, hogy pro és kontra lehet érvelni a napelemek mellett és ellen, de a megfelelő szakemberekkel konzultálva meghoztuk a szerintünk legjobb döntést. A projekt nagyjából fél év alatt készült el, mintegy 11 millió forintból. Tehát ennyi az időbeli és anyagi ráfordítása annak, hogy egy ekkora irodaház működtetése gazdaságosabb és zöldebb legyen.

Pár szó a napelemekről:
A napelem egy olyan eszköz, ami képes hasznosítani a nap energiáját. A napsugarak a földre érve energiát adnak át. Ezt a napelem felfogja és energiává alakítja. Ezt az energiát lehet felhasználni fűtésre, világításra, elektromos eszközök meghajtására.
Az alapelv, ami alapján a nap energiáját hasznosítani tudja a napelem, az a fotovoltaikus hatás. A napelemet fotovoltaikus cellának is lehet hívni. Vagyis a napelem az ami a nap fényét elektromos energiává alakítja át. Olyan elektromos áramot tudunk ezen a módon előállítani, amellyel bármely háztartási eszközünk, árammal működő berendezésünk képes működni. Ezáltal szinte el is felejthetjük villanyszámlánkat hiszen nem használunk semmit.
A napelem által megtermelt áram egy részét általában azonnal felhasználjuk, míg a maradék energia bekerül az áramszolgáltató hálózatába. Később, amikor a napelemünk egyáltalán nem termel áramot (például éjszaka) vagy nem elegendőt, a szükséges áramot visszavételezzük a hálózatból.

Jöjjön pár előny ami miatt a napelemek mellett döntöttünk és amik miatt bárkinek bátran merjük javasolni ezt a beruházást:
– Jelentősen csökkentheti a villanyszámlát. Ennek oka, hogy egy napelemes rendszer képes megtermelni az Ön villamosenergia-szükségletének jelentős részét, csökkentve ezzel a hagyományos közműszolgáltatóktól való függőségét.
– A fosszilis tüzelőanyagokkal ellentétben a napenergia nem termel üvegházhatású gázokat, amelyek hozzájárulnak a levegő és a vizek szennyezéséhez. Ezáltal a napenergia sokkal tisztább és környezetbarátabb energiaforrássá válik.
– Ha napelemes rendszert telepít ingatlanába, az nemcsak az Ön számára jelent előnyöket, mivel megújuló és fenntartható energiaforrást biztosít, hanem az ingatlana értékét is növeli. Manapság sok lakásvásárló érdeklődik az olyan ingatlanok iránt, amelyekben már napelemek vannak telepítve, mert felismerik a napenergia használatának hosszú távú megtakarításait és környezeti előnyeit.
– A napelemek karbantartásához nagyon kevés vízre van szükség, így rendkívül víztakarékos energiaforrássá válnak.
– Nagyon kevés karbantartást igényelnek, ami alacsony karbantartási költségeket és minimális erőfeszítést jelent. Mindössze annyit kell tennie, hogy gondoskodik arról, hogy a panelek mentesek legyenek a törmeléktől és a hótól, és továbbra is hatékonyan termelnek energiát.
– Napfényből származik, amely megújuló és gyakorlatilag korlátlan erőforrás. A fosszilis tüzelőanyagokkal ellentétben, amelyek végesek és kimeríthetők, a napenergia folyamatosan újratermelődik a napsugarak által.
– A napelemek gyakorlatilag bármilyen helyre telepíthetők, ahol napfényhez jutnak, így ideális megoldást jelentenek olyan távoli vagy hálózaton kívüli területeken, ahol a hagyományos áramforrások nem állnak rendelkezésre vagy nem praktikusak.
– A napenergia-rendszerek gyakorlatilag hangtalanok, ami különösen fontos a lakossági alkalmazások esetében. Ez a zajmentesség a vidéki területeken is előnyös, ahol sok napelemet telepítenek.
– Az előállításához szükséges energiát 3-6 év alatt termeli meg, miközben az átlagos élettartamuk 25 év. Tehát jóval több energiát termel, mint amennyit az előállításához fel kell használni.
– Nincs káros anyag kibocsátás a működés közben. Tehát tiszta energiából fedezed az energiaszükségletedet.

 

Ossza meg