Bloghoz

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

A világjárvány kitörése óta az egyik legfőbb vitatéma a szakértők között az ingatlanpiac jövője. Milyen trendeket várhatunk az irodapiaci, ipari/logisztikai és lakóingatlanok szegmensében? A kulcsfontosságú mozgatórugókat vettük górcső alá ezeken a területeken.

Magyarországi hangulatindex

Az Európai Bizottság adatai szerint jelentősen javult az üzleti bizalmi index, azaz a gazdasági szereplők várakozása optimistább Magyarországon: a 2020. június óta tartó stagnálás után januárban 90,1 pontra emelkedett; a fogyasztók bizalma a gazdaság teljesítménye iránt pedig 1 ponttal nőtt egy hónap alatt 2021 januárjában a -100 és + 100 között terjedő skálán. Ezek a mutatók előrevetítik a fényt az alagút végén, de bőven van még megoldandó feladat.

Egyet biztosan állíthatunk: a különböző ingatlanpiaci szereplőket a pandémiás helyzet eltérően érintette. Lássuk, hogyan!

Irodapiac

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai szerint több, mint 3,9 millió m2 irodát tartottak nyilván 2020. negyedik negyedévében. A fővárosban üresen álló irodák aránya az irodák állományához viszonyítva, azaz az üresedési ráta 9,1%-on zárta a tavalyi évet, ami 3,5%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. A vírushelyzet miatt a vállalatok nagy része sikeresen áttért a távmunkára, irodáikat nem, vagy csak részlegesen használják. A folyamatban lévő keresésekkel és új szerződések aláírásával a bérlők – ahol csak tehetik – inkább kivárnak.

A visszatérést az irodába számos cég már tervezi, azonban a cégvezetők a HR szakemberek javaslatai alapján alapvető döntéseket kell meghozzanak a rugalmas munkavégzést illetően. Minden valószínűség szerint a távmunkát és az irodai munkát kombináló hibrid modell lesz közkedvelt mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről. Ez az irodatér átalakulását valószínűsíti: egyrészt csökkenhet annak nagysága, hiszen a közösségi és flexibilis terek kerülnek fókuszba, és nem lesz olyan sok munkahelyre szükség; másrészről az irodákban a távolságtartásra vonatkozó szabályok miatt a jelenlegi 6-8 m2/fő ültetési sűrűség már nem lesz tovább tartható. Tehát az irodai tereket át kell szervezni, újra kell tervezni, hogy megfeleljenek a poszt-pandémiás követelményeknek. Alapvetően ez a két, egymásnak ellentmondó területigényű trend fogja befolyásolni az irodai keresletet a jövőben.

Mivel a munkahely a személyes találkozás helyszíne lesz elsősorban, a kereslet tekintetében a minőségi irodaterületek irányába várható elmozdulás.

A másodlagos, albérleti irodapiac jelentős növekedésnek indult a kihasználatlan területek nagyságrendje miatt, ennek a trendnek az erősödése várható idén is.

A bérleti díjakban hosszú távon stagnálás vagy enyhe korrekció jöhet, de a kevés tranzakciószám miatt ez a listaárakban még nem jelenik meg.

Logisztikai és ipari ingatlanok

Talán a piac ezen része volt a tavalyi év legjobban prosperáló szegmense.

A logisztikai ingatlanok teljes területe nagyságrendben 538e m2-re bővült, ami 29%-os növekedést jelent az előző évhez képest – ezzel felállítva a második legnagyobb éves átadott mennyiséget a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának utolsó negyedéves jelentése szerint. A tavalyi év végén összesen 48e m2 terület állt üresen, és csak egy olyan épület volt a piacon, ahol 5e m2-nyi terület volt elérhető. Tehát, aki összefüggő nagy területű logisztikai ingatlant keres, annak érdemes a jövőbeni fejlesztéseket felkutatnia.

Az ipari ingatlanok tekintetében Budapest vonzáskörzetében két területet is átadtak 2020. utolsó negyedévében: Pátyon és Nagytarcsán összesen több, mint 23e m2-t vettek birtokba. Ezzel a bővüléssel a modern iparterület nagysága elérte a 2.374e m2-t év végére.

Ezekkel a paraméterekkel ez a kategória egyértelmű piaci optimizmust mutat – így a befektetők számára is első számú lehetőségként jelenik meg a jövőre nézve. Minden bizonnyal a növekedési hullám folytatódni fog, azonban a piaci várakozás alapján a bővülés nagyságrendje valószínűleg már kisebb lesz idén.

Lakóingatlanok

A tavalyi év egyértelműen a pandémiás helyzet megkövetelte vevői óvatosság és a 2021-től várható kedvező változások miatti kivárás jegyében telt.

A lakásfelújítási program és a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentessége kétségkívül a használt lakások iránti kereslet élénkülését vonzza magával. Az ingatlan.com adatai szerint a januárban eladásra meghirdetett használt lakóingatlanok száma 2%-kal volt kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, az érdeklődések száma viszont 23%-os masszív növekedést mutatott.

Az új lakások forgalmára a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése lesz pozitív hatással. Ehhez járulhat még hozzá az a tény is, hogy legtöbben meglévő ingatlanuk eladásával vágnak bele egy új lakás megvásárlásába.

A tavasz minden évben a lakóingatlanok adás-vételének kedvelt időszaka, így ebben az időszakban a forgalom élénkülésére számíthatunk országosan a szigorodó energetikai előírások ellenére is. A Duna House előrejelzése szerint 130-150e új tranzakcióra lehet számítani majd az idén.

Hogyan tovább?

Az ingatlanpiacon sokan nehéz helyzetben vannak, ezért általánosságban elmondható, hogy az opportunista befektetők is megjelentek. A mostani helyzetben az adás-vétel során talán legnagyobb kihívást a különböző ingatlanok piaci értékének pontos meghatározása jelenti.

A fejlesztői oldal optimistán tekint a jövőbe, azonban egyelőre ne vonjunk le elhamarkodottan hosszú távú következtetéseket.

A COVID-19 vakcina megjelenése egyértelműen pozitívan hat az ingatlanpiac működésére, azonban ezzel együtt jó néhány tranzakció várhatóan a veszteség minimalizálása érdekében jön majd létre.

A piac tervezhetőségével idén nagy valószínűséggel még nem számolhatunk, a bizonytalansági tényezőkkel továbbra is kalkulálni kell.

————————————————————————————————————————————-

Hatékonyabban üzemeltetné ingatlanát? Felújítana, korszerűsítene, karbantartásra van szükség ingatlanában?

Bérbe adná üres ingatlanát? Társasházkezelőre van szüksége?

Racionalizálná biztosításait? Optimalizálná ingatlana energiagazdálkodását?

Örömmel állunk rendelkezésére:

Bakonyi Árpád, vezérigazgató

+36 30 398 4927

bakonyia@rem189.eu

Bakonyi Anita, pénzügyi vezető

+36 30 535 2765

bakonyianita@rem189.eu

iAz üzleti bizalmi index az optimizmus mértékét méri, amelyet a vállalatokat irányító emberek a gazdaság teljesítményével és a szervezetek kilátásaival kapcsolatban éreznek.

A fogyasztói bizalomindex mutatja a fogyasztók optimizmusának mértékét a gazdaság teljesítményével kapcsolatban. A fogyasztói bizalmi indexet a háztartások tényleges és várható pénzügyi helyzetére, az ország tényleges és várható gazdasági helyzetére, valamint a magasabb értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására adott kérdésekre adott válaszok alapján számítják ki.

A -100-tól 100-ig terjedő skálán mérik a bizalmi indexeket, ahol -100 rendkívüli bizalomhiányt, 0 semlegességet és 100 rendkívüli bizalmat jelez.

Az információk az Európai Bizottság honlapjáról letölthetők: https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/indicators-statistics/economic-databases/business-and-consumer-surveys/latest-business-and-consumer-surveys_en 

ii http://www.robertson.hu/en/our-news/item/125-budapest-office-market-report-2020q.html

iii http://realista.hu/ingatlanpiac/rakaptak-a-vevok-a-hasznalt-lakasokra/138877?utm_source=irodablog-naplo&utm_medium=e-mail&utm_campaign=2021-02-02

iv https://ado.hu/cegvilag/duna-house-12-szazalekkal-esett-vissza-az-ingatlanpiac-tavaly/

#REM189 #ingatlan #uzemeltetes #berbeadas #letesitmenyuzemeltetes #facilitymanagement #facilityservices #facilitymaintenance

Ossza meg