a nice apartmen 722fc754-3c2b-44ea-99c0-31ae4bb160b1

Mik egy ingatlankezelő feladatai egy lakással vagy családi házzal?

Nem is olyan régen megírtam, hogy szerintem hogyan ismerhető fel egy rossz ingatlankezelő. Egy a lakásait kiadni tervező barátom megkérdezte, hogy sok ilyen esetről tudok-e. Azt válaszoltam, hogy sajnos van ilyen tapasztalatom bőven, de igyekeztem megnyugtatni, hogy szerencsére jó példa is akad. Feltette nekem a kérdést, hogy mit is csinál egy normálisan, korrekten működő vállalkozás, amikor egy ingatlant kezel. Most konkrétan egy lakás kezeléséről fogok pár gondolatot megosztani, vagyis arról, hogy mi is a dolga egy hozzánk hasonló cégnek egy lakással vagy éppen családi házzal.

Pénzügyi adminisztráció: Közös költség és az összes számlák kifizetése és nyilvántartása. Vagyis a villany, a víz minden egyéb számlát mi intézünk, a tulajdonosnak nincs vele dolga.

Karbantartási és ellenőrzési feladatok: Rendszeres ellenőrzéseket tartunk, megnézzük a lakás állapotát, ellenőrizzük a berendezéseket stb. Illetve karbantartási tevékenységeket is szervezünk és kivitelezünk, természetesen a tulajdonossal egyeztetve. (Amennyiben igény van rá felújítási munkálatokban is tudunk segíteni).

Biztonsági intézkedések: Biztonsági rendszerek fenntartása (pl. kamerák, kaputelefonok) is a mi feladatunk, illetve ha vannak tűzvédelmi eszközök (füstjelző, tűzoltókészülék) azok karbantartása és ellenőrzése szintén a mi feladatunk.

Kapcsolattartási feladatok: Nemcsak a tulajdonossal tartjuk folyamatosan a kapcsolatot, hanem természetesen a bérlőkkel is. A jó és eredményes együttműködés alapja a kommunikáció, ezért vagyunk mindig elérhetőek. Továbbá ha megbíznak minket a közös képviselővel is tartjuk a kapcsolatot, elmegyünk közgyűlésre illetve képviseljük megbízónkat.

Dokumentáció kezelése: Az összes szükséges iratot (pl. szerződések, házirend) tároljuk és folyamatosan napra készen tartunk. Ha igény merül fel el is készítünk különböző dokumentumokat. Természetesen minden elvégzett munkáról és egyéb tevékenységünkről vezetünk „naplót”.

Jogi ügyintézés: Jogi kérdésekben való tanácsadás és segítségnyújtás, szükség esetén peres ügyek intézése. Természetesen ügyvéd bevonásával.

Szolgáltatók kezelése: Különböző szolgáltatókkal (pl. kertészekkel, közművekkel, medence karbantarókkal stb.) való kapcsolattartás és szerződéseik kezelését is megcsináljuk. A különböző mérő órák leolvasását is megtesszük amikor szükséges. Nem elég pusztán fizetni a számlákat, hasznos ha kapcsolatban vagyunk a szolgáltatókkal.

Nem lakó terek karbantartása: Ha a ház rendelkezik kerttel, udvarral, garázzsal, medencével akkor ezek karbantartását is intézzük.

Ingatlan értéknövelés: Javaslatokat teszünk, majd amennyiben igény van rá ezeket kidolgozzuk és részt veszünk a megvalósításban az ingatlan értékének növelése érdekében.

Szabályok és rendeletek betartása: Házirend és egyéb szabályok betartásának ellenőrzése és szükség esetén szankciók alkalmazása. Fontos, hogy a tulajdonos által lefektetett szabályok mindig be legyenek tartva. Ugyanez vonatkozik a különböző rendeletekre, törvényekre (pl. társasházi törvény, helyi rendelet az állattartásról stb.).

Panaszok és kérdések kezelése: Fontos része a munkánknak a lakói panaszokra és kérdésekre való gyors és hatékony reagálás. Akár a tulajdonos, akár a bérlő jelez valamit felénk, a leggyorsabban igyekszünk intézkedni.

Ossza meg