Irodaház tulajdonosok, bérlők! Mit tanít nekünk a pandémia?

Irodaház tulajdonosok, bérlők! Mit tanít nekünk a pandémia?

A koronavírus miatt kialakult helyzet mindenki életét átalakította, kivétel nélkül. Igaz ez a vállalkozásokra, a szabadúszókra és a magánemberekre egyaránt. Az irodaházak megszokott működésére is jelentős hatással van. A felmerülő kihívások, vagy akár mondhatjuk, nehézségek ellenére azonban számos téren gyors fejlődést, pozitív fordulatot is hoztak a pandémiás helyzet által kikényszerített lépések. Lássuk mik az elmúlt egy év előnyös hozadékai!

Új stílusú vezetés

Az irodaházi bérlők a digitalizáció különböző fejlettségi fokán álltak a koronavírus megjelenésekor. Az üzletmenet folytonosságának biztosítása érdekében az irodától távoli munkavégzésre még az azt ellenző vezetőknek is gyorsan át kellett állniuk. Az elmúlt egy év során szinte minden vállalat bevezette ezt a fajta munkavégzést. sőt, legtöbbjüknél kiemelt szerepet kapott. A vezetők nyitott hozzáállása és gyors reakciója kulcsfontosságú volt az átálláshoz: a változáskezelés, a rugalmasság, a gyors döntéshozatal képessége és a megfelelő kommunikáció segítette a folyamat sikerét.

Új trendek az irodaházak térrendezésében

A pandémia terjedése ellen megtett higiéniai intézkedések és a távmunka elterjedése az irodák és a munkahelyek funkciójának változását is maga után vonta. Az iroda, mint központi tér, elsősorban a csapatmunka és a vállalati kultúra építésének helyszínévé vált. Ezáltal a közösségi terek iránti igény erőteljesen növekedett a megfelelő távolság betartására vonatkozó szabályok figyelembevételével. A közösen használt, vagy akár egyénhez dedikált munkaállomásokra az irodán kívüli munkavégzés lehetősége miatt sokkal kisebb mértékben van szükség, mint amikor minden munkatárs az irodából látta el feladatait. Ezért a rendelkezésre álló irodatér kihasználásában olyan új trendek jelentek meg, mint az aktivitáson, a csapatmunkán és az események alapján történő térkialakítás, amelyek kihatnak a vállalatok által igényelt területek nagyságára is.

Az ingatlan stratégia újragondolása

Nagyot változott a munkavégzés módja is egy év alatt. A munkatársak a pandémia után is igényelni fogják az otthoni munkavégzés lehetőségét, ez nem kérdés. Az sem, hogy továbbra is szükség van egy központi helyre, ahol személyesen is biztonságosan tarthatják a kapcsolatot egymással a kollégák. A munkatársak számára az irodában eltöltött idő egyre inkább felértékelődik. A vállalatok felelőssége a higiéniás szabályok, elvárások betartása munkavállalóik érdekében, illetve azok betartatása az irodaház tulajdonosaival, üzemeltetőivel – hiszen a legfontosabb érték az ember és az egészség. A munkáltatói helytállás egyik legfőbb mércéje a cégek pandémiás reakciója, a kollégák védelmében megtett lépések minősége lett.

A vállalatok irodaválasztási szempontrendszerében kiemelt helyre került a tömegközlekedéssel történő könnyű elérés, az elsőrendű telekommunikációs infrastruktúra, az irodák rugalmas kihasználhatóságának lehetősége, valamint a keletkező irodaköltségek minimalizálása. Ezért érdemes a cégvezetőknek, üzemeltetési szakembereknek az ingatlanstratégiájukat leporolni, a megváltozott igények tükrében újragondolni, átalakítani.

Szervezeti kihívások

A szervezetek számára életbevágóan fontos, hogy továbbra is képesek maradjanak új üzleti lehetőségek megtalálására, kidolgozására. Továbbá, az is lényeges, hogy a távmunka ellenére fenn tudják tartani munkavállalóik motivációját, elkötelezettségét és közösségként össze tudják tartani őket. A megváltozott és folyamatosan átalakuló környezethez való alkalmazkodás közepette a cégkultúra további építéséről sem szabad megfeledkezni. Mindez már a humánerőforrás menedzserek szakterülete, de hangsúlyozzuk, hogy érdemes az ingatlanüzemeltetőkkel szoros együttműködésben alakítani a folyamatokat és meghozni a jövőre szóló döntéseket.

————————————————————————————————————————————————-

Újragondolná ingatlanstratégiáját? Hatékonyabban üzemeltetné ingatlanát?
Felújítana, korszerűsítene, karbantartásra van szükség ingatlanában?
Bérbe adná üres ingatlanát? Társasházkezelőre van szüksége?
Racionalizálná biztosításait? Optimalizálná ingatlana energiagazdálkodását?

Örömmel állunk rendelkezésére:

Bakonyi Árpád, vezérigazgató
+36 30 398 4927
bakonyia@rem189.eu

Bakonyi Anita, pénzügyi vezető
+36 30 535 2765
bakonyianita@rem189.eu

Ossza meg