DSCF6942 megérkeztem a kastélyhoz 2

Híres épületek különkiadás: Csákvár, Eszterházy kastély

Csákvárra invitálom az érdeklődőket:

A városközpontban áll a hatalmas park övezte, lenyűgöző méretű Esterházy-kastély.

Esterházy János 1778 – 98 között, Fellner Jakab tervei alapján építtette a barokk stílusú kastélyt, az épületegyüttes része volt egy kápolna, egy istálló és egy színház is.
1814-ben, súlyos 
földrengés során az épület megrongálódott, hogy teljesen újjá kellett építeni, 1823-ra fejeződött be a klasszicista stílusú átalakítás a francia Charles Moreau tervei alapján. Az átépítések során meghagyták az eredeti barokk épülettömeget és alaprajzot.

Az épületet az Esterházy család 1945-ig lakta. A háborús események során elsősorban belső berendezései károsodtak, azok az értékeket, amelyek nem pusztultak el, az emberek hordták szét. Az épület ma kórházként működik, az egykori színházból könyvtár lett, az istállóból pedig ebédlő.
A felújításoknak köszönhetően az épület részben jó állapotban van.

Az épület rácskerítéssel elzárt díszudvara fejedelmien előkelő, mégis rendkívül egyszerű. A díszudvar tágas terét két vörös márvány, ónfejes Netpun-kút töri meg. A kastély gazdagon tagolt homlokzata timpanonos, dór oszlopcsarnoka mögül nyílik a főbejárat. A főépülethez harmonikusan csatlakozó oldalszárnyakban kápolna és színház is helyet kapott.A védett kastélyparkot 1779-től kezdve, Isidore Canevale irányításával telepítették, majd az 1800-as évek elején tájképi kertté alakították. Az őshonos fa-, ill. cserjefajoknak otthont adó gondozott parkot, kellemes sétautakon tudjuk körüljárni. Figyelemre méltó a neogótikus Szentháromság- szobor, és az akkori divat szerint kötelező grotta, azaz műbarlang. A parkban néhány hatalmas faegyedet is láthatunk, egy 150 éves mamutfenyőt, és a kastélytól nem messze egy gigantikus platánfát többek közt.

Ossza meg