old, outdated, 91df2361-840a-4883-acf3-020d698e5a7d

Hétvégi kalandom az elektromos rendszerrel

A hétvégén megtörtént az amitől sokan félnek és amire sokan gondolni sem akarnak a társasházi lakók közül. Nevezetesen a nem éppen fiatal és nem éppen csúcsminőségű elektromos vezetékrendszer „megadta” magát.  És mi történik ha egy társasházban az elektromos vezetéket nincsenek felújítva? Például tűz keletkezik. Ez történt a mi társasházunkban is. Szerencsére személyi sérülés nem történt, nálunk a lakás felében elment az áram (ez is megérne egy misét).  Persze most majd jöhet az elektromos felújítás ami nem lesz olcsó mulatság. De ugye most már nem lehet húzni a dolgot, nem lehet megkockáztatni, hogy még nagyobb baj történjen.

Egy elavult és öreg elektromos vezetékrendszer számos problémát és veszélyforrást jelenthet, amelyek különféle hibákhoz és balesetekhez vezethetnek. Most felsorolok pár esetet amik ebben a témában megtörténhetnek.
Rövidzárlatok: Elavult vezetékek könnyebben sérülhetnek, és ez rövidzárlatokat okozhat, ami tüzet eredményezhet.
Túlmelegedés: Az öreg vezetékek nehezebben bírják el a magas terhelést, ami túlmelegedést és tűzveszélyt eredményezhet.
Feszültség instabilitás: Az elavult rendszerek gyakran instabil feszültségellátással rendelkeznek, ami károsíthatja az elektronikai eszközöket és potenciálisan veszélyes lehet.
Túlterhelés: Az elavult rendszerek könnyen túlterhelhetnek, különösen a mai modern elektromos eszközök széles körű használata esetén.
Nem megfelelő földelés: Az öreg rendszerek gyakran nem felelnek meg a mai biztonsági előírásoknak, beleértve a megfelelő földelést is.
Vezeték szigetelési hibák: Az idő előrehaladtával a vezetékek szigetelése
lebomolhat, ami vezetékhibákhoz és tűzveszélyhez vezethet.
Rendszeres felülvizsgálat és karbantartás hiánya: Az elavult rendszereket rendszeresen felülvizsgálni és karbantartani kell, hogy a kockázatok minimalizálhatók legyenek.
Dugaszolók és aljzatok kopása: A gyakori használat során a dugaszolók és aljzatok kophatnak, kinyílhatnak, és ezáltal rövidzárlatokat okozhatnak.
Nem megfelelő biztosítékok: Az elavult biztosítékok nem mindig működnek hatékonyan, és nem biztosítják megfelelő védelmet túláram esetén.
Korrodált vezetékek: Az öregedő vezetékek hajlamosak a korrózióra, ami csökkentheti az elektromos vezetőképességet és növelheti a hőtermelést.
Túl sok elágazás és megszakítás: Az öreg rendszerekben túl sok elágazás és megszakítás lehet, ami instabilitást és tűzveszélyt okozhat.
Érintésvédelem hiánya: Az elavult rendszerek gyakran nem rendelkeznek megfelelő érintésvédelemmel, ami növeli az áramütés-veszélyt.
Nem megfelelő tűzvédelmi rendszer: A régi rendszerek gyakran nem rendelkeznek semmilyen tűzvédelmi érzékelőkkel, berendezésekkel amelyek a tűz esetén időben észlelik a veszélyt.
Szabálytalan bekötések és vezetékelés: A régi rendszerek gyakran nem felelnek meg a mai előírásoknak, és szabálytalan bekötésekhez vezethetnek.

Ossza meg