house-1183150_1920

Életciklus, avagy élettartam

Életciklus

Gondolom mindenki előtt ismert ez a szó, igaz egészen más időtartamot jelent egy informatikai eszköznél, egy autónál vagy egy épületnél. Addig, amíg egy IT terméket csak 1-3 évig használsz, egy autó 10-15 évig is kiszolgálhatja az igényeidet, az épületeinket pedig minimum 100 évre tervezzük, de akad bőven 400-500 éves ingatlan is.

Építtettél már házat? Számba vetted, hogy mennyi lesz majd az üzemeltetés díja 100 év alatt?

Egy épület, legyen az bármilyen, az életciklusa alatt ráfordított pénznek az 1%-át teszi ki a tervezési költség, a 9%-át az építési költség, és a maradék 90%-át fordítjuk az üzemeltetésére, fenntartására.

Megdöbbentőek az arányok.

Egy időben mindenki az építési költségeken akart spórolni, ma már tudjuk, hogy minél jobb minőségű anyagokból készülnek az épületeink, annál tartósabb lesz és annál kisebb lesz az üzemeltetési díja. Egyébként ezt szolgálják az új építési szabályok is.

Viszont, ha már van egy épületed, nehéz és költséges dolog az üzemeltetést a minimumra szorítani. Ilyenkor jön jól egy ingatlanüzemeltető, aki optimális ütemtervet készít az elengedhetetlen és szükséges felújításokról, és azok költségeiről, valamint kiszámolja a beruházások megtérülését.

Szeretnéd tudni, hogy a saját épületednél milyen lehetőségeid vannak?

Írj egy e-mailt

#REM189 #ingatlanüzemeltetés

Kérjük, ossza meg, ha tetszett!

Ossza meg