gas-boiler-1800

Az elveszett melegvíz története

Az ember egy kellemes hétfői reggel fogja magát, megissza a teáját, megeszi a reggelijét és aztán elmegy tusolni. Én legalábbis így terveztem. A tea és a reggeli kipiplálva, jött a hideg zuhany. Mert a meleg víz valahol máshol járt éppen. A hideg vizes zuhany pedig nem volt vonzó alternatíva. (Bár marketing felelősünk jelezte, ő kiválóan elvan a hideg vizes zuhany alatt és nem értette a problémámat…). A helyzet igazi fonákja nem is a meleg víz elmaradása volt, hanem az a tény, hogy pár nappal korábban jöttek karbantartani a gázkészüléket. Ennek apropója adta az alapötletét az alábbi kis eszmefuttatásnak.

A gázkészülék karbantartása életbevágóan fontos, mert ez segít lényegesen meghosszabbítani a gázkészülék élettartamát, továbbá javítja annak hatékonyságát és üzembiztonságát. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: gázkészülékeink, (gázkazán, cirkó, gázkonvektor stb) műszaki biztonsága, hatékonysága, energia takarékossága miatt, rendszeres karbantartásra és ellenőrzésre van szükség. Ezért célszerű évente egyszer (legjobb a fűtésszezon kezdete előtt) elvégeztetni a gázkészülékek szakember általi ellenőrzését. Kiemelem: SZAKEMBER általi ellenőrzését. A „Mekk mester” féle szerelést, karbantartást, ellenőrzést messziről kerüljük el. A gázkészülékek rendszeres karbantartása nem csak az élet-és vagyonbiztonságot szolgálja, hanem a gázfogyasztást is nagyobb mértékben csökkenti. Egy elhanyagolt, rossz állapotú gázkészülék használata az energiafogyasztás tekintetében akár 10-15 %-os többletköltséget jelenthet!
A 2008. évi XL. törvény szerint: „A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartására az ingatlan tulajdonosa köteles. Ennek megfelelően – a (7) bekezdésben meghatározott kivétellel – köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről.” Ebből is látszik, hogy nemcsak ajánlott figyelni a gázkészülékeinkre, hanem törvényi kötelességünk is.

Az ember nem rövid távra veszi a gázkészülékeit, senki nem akar 2-3 évente egy cserét lebonyolítani ezért jobb ha időben elkezdünk a karbantartásról gondoskodni. Ennek első lépése: nézzük meg a gázkészülék márkajelzését és – amennyiben lehetséges – típusszámát, mert így a szerelőnek konkrét információkat tudunk adni és így felkészülten, minden szükséges eszközzel fog érkezni. Ez pedig nem utolsó sorban spórolást is jelent, mivel nem kell még egyszer kiszállási díjat fizetnünk. Akármelyik gyártó kazánját vásároltuk meg, nem csak a készüléket de a cég szerviz szolgáltatását is megvettük. Gázkazán vásárlásakor nagy figyelemmel körbe kell járni, hogy melyik gyártó milyen szerviz szolgáltatással rendelkezik. Például: biztosít-e részünkre a gyártó országos lefedettségű szerviz hálózatot? (Általában igen). A gázkészülékek javítása és beüzemelése hány szerelő partnerrel van megoldva? (A nagyobb cégek rendelkeznek elég szerelővel).
Manapság internet tele van gázkészülék javítást vállaló szerelők hirdetéseivel, azt viszont nem árt tudni, hogy nem minden szerviz márkaszerviz! Amikor szakembert választunk meg kell, győzödni, hogy a szerelés szakszerviz által fog-e megtörténni. Ellenőrizzük le a szerelőt minden esetben, hogy szerepel-e a gázkészülék gyártó weboldalán szakszervizesként. Amennyiben igen, úgy biztosak lehetünk abban, hogy szakszerű lesz a munkavégzés és minőségi gyári alkatrészek kerülnek majd készülékünkbe.

Maga a karbantartás a beüzemeléssel veszi kezdetét. A gázkazánok beüzemelése során nem csak begyújtják a készüléket, hanem az összes fontos és szükséges beállítást elvégeznek rajta. A mai korszerű kondenzációs gázkazánok sokkal inkább precíziós műszerek, melyeket nagyon pontosan be kell állítani a takarékos és hatékony működés érdekében. A régi Fég készülékek karbantartását egy gázkonvektorok szerelésével foglakozó kivitelező is eltudta végezni. Ma már azonban ez nem járható út, ahogy fentebb írtam: Mekk mesterre ezt ne bízzuk. A gyári szerviz általi beüzemelés, karbantartás elmulasztása a gázkészülék élettartamára jelentősen negatívan hat. Nem beszélve arról, hogy a gyártói garancia minden esetben beüzemeléshez kötött. Ha nincs beüzemelve a gázkazán, akkor garancia sincs rá!

Említettem már, hogy ne várjuk meg a fűtési szezont a karbantartással. Amikor beindul fűtési szezon a szerviz cégek hirtelen telítődnek munkával. Igen, kivétel nélkül az összes cég elfoglalt lesz és nem tudnak még körülbelüli időpontot sem adni. Ezért a az új készülék beüzemelése, régi készülékek karbantartása jelentősen kitolódhat. Különösen kellemetlen tud amikor kint tombolnak a mínuszok és a rénszarvasok kergetik a pingvineket. Több napos, vagy akár hetes várakozási listák is kialakulhatnak ebben az időszakban.

A nyár viszont különösen alkalmas a karbantartási munkák elvégzésére. Nem okoz problémát ha az épp szükséges alkatrész 1-2 hét múlva érkezik csak meg vagy a szerelő pár nap szabadság után tud a helyszínre érkezni. A szükséges beüzemelés, javítás, karbantartás sokkal hamarabb meg tud történni az „uborkaszezon” alatt, mint a fűtési szezon kellős közepén.
A legkomolyabb és legprofibb márkaszervizek naplózzák a kazán beüzemeléseiket. A tulajdonosoknak ezért nem kell tudni, hogy mikor esedékes a gázkészülék karbantartása. Ha megjön az értesítés, arról. hogy időszerű a karbantartás, rögtön célszerű kapcsolatba lépni a szervízzel – szerelővel. Ezzel komoly összeget spórolhatunk meg, hiszen egy éves karbantartás lényegesen olcsóbb mint egy új kazán megvétele.

A legtöbb esetben karbantartáskor a következő munkákat végzik el a szakemberek:
– Égősor portalanítása égőtér hőcserélő szennyeződés mentesítése
– Szén-monoxid és gázszivárgás mérés
– Biztonságért felelős berendezések ellenőrzése, tisztítása
– Kazántest koromtalanítás szükség szerint kiszereléssel, átmosással
– A kazán hőcserélőinek vízkőmentesítése, helyszíni tisztítása
– Kondenzvíz elvezető szifon tisztítás
– Vízfolyások szivárgások ellenőrzése szemrevételezéssel
– Nyomásellenőrzés, fűtésfeltöltés, optimális nyomás beállítás, utántöltés, próbaüzem

Summa-summarum: Fontos, hogy a szakszerű karbantartás és a hibák javítása ne legyen elfelejtve és vegyük komolyan ezt a kérdéskört. Beüzemelést, karbantartást és a javítást mindig bízzuk gázkészülék szervizes HIVATÁSOS szakemberre!  A szakszerűtlenül javított (mai szóval élve: „megmókolt”), nem jól vagy felületesen ellenőrzött berendezések amellett, hogy veszélyesek, jókora többlet költséget is okoznak: emelkedik a havi számla összege, és gázkészülék szerviz szakemberét kell hívni aki megjavítja a készüléket, vagy adott esetben újat szerez be. Egy komoly és megbízható gázkészülék nem olcsó, így jobb, ha nem a karbantartáson spórolunk.

Ha elmaradnak a karbantartások az alábbi veszélyek állhatnak fent:

 

 

 

 

Ossza meg