gazkazan-csere-budapesten-1080x675

A gázkazán nem játék

Hány és hány olyan beszélgetésnek és párbeszédnek lehettünk már tanúi amik így szóltak:
„- Hívj már szerelőt.”
„- Minek? Megcsinálom én.”
Sok esetben valóban meg lehet javítani házilag dolgokat, ám vannak esetek amikor nem. Ilyen eset például a gázkészülék meghibásodása. Noha biztos vannak olyanok akik kedvet és elszántságot éreznek, hogy mondjuk megjavítsák a gázkazánjukat, mégis lebeszélném őket erről. Egész egyszerűen vannak olyan dolgok amiket szakemberre kell bízni és szigorúan tilos hozzányúlni. Gázkazánok és egyéb gázkészülék esetében ez még fokozottabban igaz. Pár gondolatban kifejteném bővebben:

A gázkazánok működése és karbantartása számos biztonsági szempontot foglal magában. Még egy kisebb hiba vagy hiányosság is komoly kockázatot jelenthet a gázszivárgás vagy a szén-monoxid kibocsátás formájában, amelyek mind halálos veszélyt jelentenek.
A gázkazánok bonyolult berendezések, amelyek precíz beállítást és karbantartást igényelnek. Az otthoni felhasználók általában nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel és tapasztalattal az ilyen típusú munkák elvégzéséhez.
Különféle jogszabályok írják elő, hogy a gázkazánok telepítését, karbantartását és javítását csak engedéllyel és szakképzett szakemberek végezhetik el. Ezeket a szabályokat betartani mindig kötelező.
Rosszul végzett munka esetén a gázkazánok kibocsátása jelentős környezeti kockázatokat is jelenthet. Szivárgó gáz vagy rosszul működő égéstermék-elvezetés komoly problémákat okozhatnak.
Amennyiben nem megfelelően végzik a szerelést vagy karbantartást, az hosszú távon károsíthatja a gázkazán alkatrészeit vagy akár az egész berendezést, ami jelentős javítási vagy cserére szoruló költségeket jelenthet.
A legtöbb gázkazán gyártója garanciát biztosít a berendezésre, de ez általában csak akkor érvényes, ha a szerelést és karbantartást hivatásos szakember végzi el. Ha otthoni javításokat vagy beavatkozásokat hajtanak végre, az gyakran azonnali garanciavesztést von maga után.

Arról, hogy mik a törvényi előírások itt lehet tájékozódni:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800020.iki


Ossza meg