belo-1200x630-a0d52af6aba9463c82017da13912f19f1

AIRBNB pro és kontra

AIRBNB. Gyakran halljuk. Tapasztalatunk is van a témában. Lehet már használtuk is. Ha lakásunkat szeretnénk erre a célra hasznosítani akkor itt van 10 előny és 10 hátrány amit érdemes figyelembe venni.

– Extra bevétel: Az Airbnb-n keresztül történő lakáskiadás jelentős extra bevételt hozhat, különösen a turisták által kedvelt helyeken.

– Rugalmasság: Az Airbnb lehetővé teszi, hogy saját igényeidhez igazítsd a kiadást, így nem kell hosszú távra elkötelezned magad bérlők felé.

– Globalizáció előnyei: Az Airbnb használata lehetőséget ad arra, hogy különböző kultúrákból érkező vendégekkel találkozz, ami gazdagíthatja a személyes tapasztalataidat.

– Rövid távú bérlés: A rövid távú bérlés révén elkerülhetőek a hosszú távú bérlők által okozott problémák, mint például a nem fizetés vagy a lakás állapotának romlása.

– Adózási kedvezmények: Bizonyos országokban adókedvezmények vehetők igénybe az Airbnb-n keresztül történő lakáskiadás esetén, ami további pénzügyi előnyt jelenthet.

– Ingatlan értéknövelése: A folyamatos karbantartás és felújítás, amit a vendégek igényei diktálnak, hosszú távon növelheti az ingatlan értékét.

– Fesztiválok és események kihasználása: Nagyobb események vagy fesztiválok idején a szálláshelyek iránti kereslet megnő, ami lehetőséget ad magasabb árak alkalmazására.

– Szabad helyhasználat: Amikor nincs vendég, a lakást saját magad vagy családod is használhatja, így nincs teljesen lekötve.

– Marketing és láthatóság: Az Airbnb platform nagy láthatóságot biztosít a lakásodnak, így nem kell külön marketinggel foglalkoznod.

– Automatizálási lehetőségek: Sok folyamat automatizálható (pl. foglalások kezelése, árképzés, kommunikáció a vendégekkel), ami megkönnyíti a lakás kiadását.


Szabályozási kihívások: Sok városban szigorú szabályozások vonatkoznak az Airbnb típusú rövid távú bérlésre, ami jogi problémákat okozhat.

– Szomszédok elégedetlensége: A gyakran cserélődő vendégek zavarhatják a szomszédokat, ami konfliktusokhoz vezethet.

– Karbantartási költségek: A folyamatos használat miatt nagyobb mértékű elhasználódás és gyakori karbantartási igények merülhetnek fel, ami költséges lehet.

– Idő- és energiaráfordítás: A lakás folyamatos takarítása, karbantartása, a vendégek fogadása és az adminisztráció sok időt és energiát igényel.

– Adózási bonyodalmak: Az Airbnb-s bevételek adózása bonyolultabb lehet, és külön adminisztrációs terhet jelenthet.

– Biztonsági kockázatok: Az idegen vendégek fogadása biztonsági kockázatokkal járhat, beleértve a lopás vagy rongálás veszélyét.

– Versenyhelyzet: A piac telítettsége miatt nagy a verseny, ami nyomást gyakorolhat az árakra és csökkentheti a bevételeidet.

– Vendégpanaszok kezelése: A vendégek panaszainak és problémáinak kezelése időigényes és stresszes lehet.

– Változó bevételek: A bevételek szezonálisan és az aktuális kereslet szerint változhatnak, ami bizonytalanságot jelenthet a pénzügyi tervezésben.

– Közösségi megítélés: Az Airbnb-s kiadás megítélése vegyes lehet a közösségen belül, és negatív reakciókat válthat ki.

– Biztosítási problémák: A rövid távú bérléshez külön biztosításra lehet szükség, ami extra költségekkel járhat, és nem minden biztosító nyújt megfelelő fedezetet.

Kérjük, ossza meg, ha tetszett!

Ossza meg