rem189.eu (1)

4 ok, amiért fontos a légkondicionáló berendezések tisztítása

A minap egy beszélgetés közben elmesélte az ismerősöm, hogy léguti fertőzése lett. Az orvosa pedig nagy meglepetésére azt válaszolta, hogy ez a megfelelően ki nem tisztított légkondicionálótól is lehet.  Mivel nekünk sok tapasztalatunk összegyűlt már a légkondicionáló berendezések üzemeltetése terén, arra gondoltam, hogy megosztom azokat a legfőbb okokat, amiért érdemes a beüzemelés előtt megtisztítani ezeket a berendezéseket.

  • Penész és baktériumok terjedése: A légkondicionáló berendezés belső egységében nedvesség és hő van jelen, ami kedvező környezetet teremt a penészgombák és baktériumok szaporodásához. Ha nem tisztítja ki rendszeresen a berendezést, ezek a mikroorganizmusok elszaporodhatnak, és a levegővel együtt kiáramolhatnak a szoba levegőjébe. Ez a penész és baktériumok belélegzéséhez vezethet, ami allergiás reakciókat, asztmát, légúti irritációt és más egészségügyi problémákat okozhat.
  • Por és allergének felgyülemlése: A légkondicionáló berendezés szűrői megszűrik a levegőben lévő port, polleneket és egyéb allergéneket. Ha ezek a szűrők koszosak és eltömődöttek, nem képesek hatékonyan megtisztítani a levegőt, és ezáltal allergének felgyülemlése alakulhat ki a lakásban vagy irodában. Az allergének belélegzése allergiás reakciókat okozhat, például orrfolyást, tüsszögést, köhögést és viszketést.
  • Rossz beltéri levegőminőség: A nem karbantartott légkondicionáló berendezésben lévő szennyeződések és allergének rossz beltéri levegőminőséghez vezethetnek. Ez különösen problémás lehet azoknál, akik allergiásak vagy asztmások, valamint a gyermekek és az idősek számára, akik érzékenyebbek lehetnek a rossz levegőminőségre.
  • Betegségek terjedése: Ha a légkondicionáló berendezés nem megfelelően tisztított és fertőtlenített, akkor az esetlegesen benne lévő baktériumok és vírusok terjedhetnek a levegőn keresztül. Ez különösen problémás lehet olyan fertőző betegségek esetén, mint például az influenzavírus vagy a légúti megbetegedések.

Ezek a problémák kiemelik a légkondicionáló berendezés rendszeres tisztításának és karbantartásának fontosságát. Következő bejegyzésünkben adunk néhány tippet arra, hogy szakember segítsége nélkül hogyan tarthatjuk tisztán ezeket a gépeket. 

Ossza meg